Prijeti storilci vlomov v bankomate

27. jun. 2024, ob 10.43
211
90 SEK

Policija je v preteklem mesecu na območju Ljubljane obravnavala štiri vlome v bankomate, ki so bili izvedeni s plinsko eksplozijo. V dveh primerih so storilci uspeli odtujiti gotovino, v dveh pa so bili neuspešni. Intenzivna kriminalistična preiskava je privedla do prijetja treh osumljencev, državljanov Hrvaške, starih 29, 33 in 37 let, ki so bili že obravnavani zaradi premoženjske kriminalitete.

Zadnji primer vloma se je zgodil 19. junija 2024 v ljubljanskih Mostah, kjer je eksplozija povzročila materialno škodo v višini približno 30.000 evrov, vendar storilci niso uspeli odtujiti gotovine. Kriminalisti in policisti so takoj po obvestilu o kaznivem dejanju začeli preiskavo in preverjali okolico za izsleditev storilcev. Policijska postaja za izravnalne ukrepe PU Novo mesto je osumljence izsledila dobro uro po kaznivem dejanju na mejnem prehodu Obrežje, kjer so z osebnim vozilom zapuščali Slovenijo. Osumljenci so bili pridržani in vozilo zaseženo.

Kriminalistična preiskava je razkrila, da so osumljenci pri izvrševanju kaznivih dejanj uporabljali več vozil. Preiskava obeh vozil je razkrila predmete, ki so jih uporabljali pri kaznivih dejanjih, vključno z električnimi skiroji, plinskimi jeklenkami, maskirnimi kapami in drugimi pripomočki.

Forenzične preiskave, ki jih je opravil Nacionalni forenzični laboratorij, so pokazale, da je za vlom v bankomat 5. junija 2024 v ljubljanski Šiški utemeljeno osumljen 29-letni državljan Hrvaške. V tem primeru so storilci odtujili več tisoč evrov, z eksplozijo pa povzročili še za okoli 20.000 evrov materialne škode.

Osumljeni so bili 21. junija 2024 privedeni k dežurni preiskovalni sodnici, ki je zoper vse tri odredila pripor. Kriminalistična preiskava se nadaljuje, saj je treba pregledati in ovrednotiti veliko število informacij, pridobljenih med preiskavo, ter preučiti posnetke nadzornih kamer in druge zavarovane sledi.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Za kaznivo dejanje velike tatvine po 205. členu Kazenskega zakonika je predpisana zaporna kazen do 5 let. Policija bo o vseh novih ugotovitvah obveščala pristojno državno tožilstvo in javnost.

Izjavo je podal Valter Zrinski, vodja oddelka za splošno kriminaliteto SKP PU Ljubljana.

211
90 SEK