• C Novo mesto
  • 21:23
  • Sob, 27.11.2021

Prvi znak za zavijanje desno ob rdeči luči že postavljen, preverite, kje

Po sprejetju Novele Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP), ki je v zakon vnesla nov znak, ki dovoljuje zavijanje v desno tudi pri rdeči luči, je novost prišla tudi iz teorije v prakso. Prvi tak znak je postavljen na križišču v Ljubljani.

Novo pravilo določa, da lahko voznik zavije desno, tudi če je na semaforju rdeča luč, če je ta znak prisoten in seveda, če je smer prosta. Voznik ni obvezan zaviti pri rdeči luči, če ni prepričan, da lahko varno zavije, naj počaka na zeleno luč.

Kriteriji za postavitev znaka

Taki znaki bodo postavljeni na križiščih, kjer je omejitev hitrosti do 50 km/h in so dovolj pregledni. Kriterij za to je vidna razdalja, ki ne sme biti manjša od 60 metrov pri hitrosti 50 km/h. Poleg tega mora imeti križišče nizko frekvenco pešcev in brez vodenih kolesarjev. Križišče prav tako ne sme biti na šolskih poteh in kjer so prisotni udeleženci z omejeno mobilnostjo (če ima taktilne oznake ali zvočne signale za slepe in slabovine). Poleg tega se upoštevajo posebnosti, kot so kratki intervali rdeče luči, kapacitetna preobremenjenost pasov, posebna faza za leve zavijalce na nasprotni strani, geometrija križišča, posebna faza za pešce in kolesarje.

Prvi znak postavljen

Kriterijem zadostuje križišče Celovške ceste in Kolesarske poti v Ljubljani, ki je tako prvo križišče z novim znakom. Postavitvi prvega novega znaka je prisostvoval državni sekretat z ministrstva za infrastrukturo Aleš Mihelič. Ob tej priložnosti je kot ključno prednost izpostavil pretočnost prometa: “Uvajamo novo pravilo v našem prostoru, ki sledi cilju povečanja pretočnosti. Znak bo nameščen le tam, kjer preglednost to dopušča.”

Ministrstvo za infrastrukturo navaja še dodatne prednosti: “Po eni strani tako vplivamo na pretočnost prometnega sistema tam, kjer to okoliščine dopuščajo, po drugi strani pa je tudi okoljski vidik tisti, ki ni zanemarljiv. Z uvedbo zavijanja v desno pri rdeči luči na semaforju bomo tako zmanjševali nepotrebno ustvarjene izpuste iz čakajočih avtomobilov na semaforjih.”

Pripravil NaDlani.si; Foto: gov.si