• 5C Novo mesto
  • 05:11
  • Sre, 20.01.2021

Ptičja gripa: V Sloveniji odkrili prvi primer pri labodu

Nacionalni veterinarski inštitut je obvestil upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin o pozitivnem izvidu preiskave na ptičjo gripo pri labodu, ki je poginil v piranski občini. Pri njem so potrdili podtip H5N8, ki ni nevaren za ljudi.

Kot je uprava za varno hrano zapisala na svoji spletni strani, je aviarna influenca, bolj znana kot ptičja gripa, zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vse vrste ptic. Bolezen se prenaša s stiki zdravih živali z bolnimi, njihovimi izločki in okuženimi termično neobdelanimi proizvodi. Bolezen se širi tudi s kontaminirano krmo, vodo in steljo. Človek lahko širi virus s kontaminirano obutvijo, opremo in prevoznimi sredstvi.

Uprava za varno hrano je zato rejce pozvala, naj dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe, ki so temelj za preprečevanje vnosa bolezni v rejo. Pomembno je tudi, da rejci pozorno spremljajo zdravstveno stanje svojih živali in v primeru kakršnihkoli sprememb, kot so pogini, padec nesnosti, neješčnost, spremembe v obnašanju živali, nemudoma o tem obvestijo veterinarja, so navedli.

Že v ponedeljek pa je Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije rejce opozorila, da so pojav aviarne influence zabeležili na Hrvaškem. Odkrili so jo na farmi s 65.000 purani v občini Novigrad Podravski. Predvidevajo, da gre za visoko patogeni podtip H5N8, ki se od oktobra pojavlja v Evropi. Bolezen je bila do sedaj potrjena pri perutnini oziroma pticah v ujetništvu na Nizozemskem, v Nemčiji, Veliki Britaniji, na Danskem, v Franciji in na Švedskem.

 

Pripravila: BB., za NaDlani.si, foto: Pixabay