• 16.08C Novo mesto
  • 08:03
  • Sob, 06.06.2020

Rabljeno vozilo, da ali ne?

Je vaš štirikolesnik odvozil svoje in se spogledujete z nakupom novega? Naj bo to rabljeno vozilo? Zakaj pa ne. Z zvrhano mero previdnosti, preciznosti in preudarnosti je lahko tudi rabljeno vozilo povsem primerno za vas. Kaj in kako kupiti, je nekaj dilem, s katerimi se soočamo pred nakupom.

Preveliko rabljeno vozilo?

Večkrat se nam zgodi, da kupimo preveliko rabljeno vozilo. Vzrok je tudi cena, ki je često nizka, zato je izbor za večjo (preveliko!) rabljeno vozilo toliko pogostejše. Ob tem pa se nehote pozabi na ostale stroške, ki ob tem nastajajo: gorivo, vzdrževanje, gume… Rabljeno vozilo je praviloma cenejše kot novo.

Manipulacija s kilometri

Veliko past pri odločitvi za rabljeno vozilo predstavljajo realni prevoženi kilometri. Trgovci in tisti z izkušnjami na trgu vedo povedati, da tudi do 70 odstotkov vozil ob prodaji nima realne, ampak manipulirano število prevoženih kilometrov. To je eden glavnih razlogov proti odločitvi za rabljeno vozilo. Na spletni strani Avtonasveti so jasni: v kupoprodajno pogodbo sami vpišite število prevoženih kilometrov. Če bo to prepuščeno prodajalcu, ste mu na stežaj odprli vrata do manipulacije.

Kdo prodaja

Slovenski avtomobilski trg so preplavila vozila iz tujine. Zato ni čudno, če ima vaše potencialno rabljeno vozilo zadnjega lastnika v Belgiji, Franciji, Nemčiji ali v Italiji. Ob tem velja biti pozoren na informacije o lastniku in vzdrževanju vozila; pri slednjem zahtevate lahko račune za servis, nakup rezervnih delov. Izjava prodajalca v tem primeru ni dovolj oz. je premajhna garancija, ki bi vas obvarovala morebitnega glavobola.

Pravijo, da v Slovenijo obstaja kraj, kamor se vozil še gledat ne, kaj šele, da bi tam kupil rabljeno vozilo. Kljub pozornim pregledom se lahko zalomi in spregledate težavo, zaradi katere si očitate nakup. Več glav, več ve. Zato je primerno, da si rabljeno vozilo, ki vas mika, ogleda še nekdo od stroke. Ta ob hitro opazil, ali je bilo vozilo karambolirano.

Svetujemo vam, da preverite, kdo vam prodaja rabljeno vozilo. Na spletu in spletnih forumih je danes precej podatkov zadovoljnih in razočaranih strank. Tudi ti nasveti „s prve roke“ so vam lahko v veliko pomoč. Obrnite se na preverjene zastopnike, ki se posla lotevajo resno, ne pa da jim je to popoldanska obrt in nek dodaten vir zaslužka.

Nikar brez preizkusne vožnje

V zadnjih letih so se razmere na trgu popravile. Skorajda ni prodajalne, kjer ne bi na vas čakal garancija za rabljeno vozilo. A tudi tu pozor: trgovec določi, kaj bo upošteval pri garanciji. Ob tem pa ne pozabite na testno vožnjo. Kar nekaj trgovcev je takih, ki svoj stranke prepriča, da njeno rabljeno vozilo sploh ne rabi preizkusne vožnje.

Rabljeno vozilo, da ali ne?
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.