Realnost ali presežek? Cene novogradenj v Ljubljani dosegle 4000 evrov na kvadratni meter

25. apr. 2024, ob 09.27
Posodobljeno pred 24 dnevi
26
90 SEK

V prestolnici Slovenije, Ljubljani, so cene novogradenj dosegli rekordno raven, ko so prestopile prag 4000 evrov za kvadratni meter. To postavlja vprašanje, ali so takšne cene upravičene in kdo si lahko privošči tovrstno luksuzno stanovanjsko opcijo.

Zoran Đukić, direktor in lastnik ene največjih nepremičninskih agencij v Sloveniji, pravi, da kljub visokim cenam, trg novogradenj v najvišjem cenovnem razredu ni enostaven. “Za finančno izvedbo večjih novogradbenih projektov bi bile cene okoli štiri tisoč evrov na kvadratni meter nujne,” pojasnjuje Đukić, ki ima dolgoletne izkušnje na nepremičninskem trgu, saj v njem deluje že od leta 1996.

Đukić, ki je znan po svojem delu z diplomati in po investicijah v umetniške galerije, opozarja na specifične zahteve trga. Po njegovem mnenju Slovenija še vedno nima dovolj raznolike ponudbe za najzahtevnejše kupce, kot so restavracije svetovnega kova ali mednarodni kulturni dogodki.

Poleg prestižnih restavracij in umetniških galerij se Đukić dotika tudi pomanjkanja ponudbe v luksuznih nepremičninah. Po njegovem mnenju Slovenija ne razpolaga z vilo, ki bi na trgu lahko dosegla ceno več deset milijonov evrov. Prav tako opozarja na omejitve, ki jih Slovenija ponuja v smislu dodatnih storitev in luksuznih prostorov, ki so standard v luksuznih nepremičninskih kompleksih v tujini.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Vendar kljub visokim cenam in omejenim ponudbam, nekateri kupci še vedno iščejo nepremičnine v vrednosti treh do štirih milijonov evrov. Đukić ugotavlja, da v Slovenijo redko zahajajo kriptomilijonarji ali bogataši iz destinacij kot sta Dubaj ali Monte Carlo, ki so vajeni ultraluksuznih nepremičninskih storitev.

V kontekstu te tematike se zastavlja vprašanje, kako se bo slovenski nepremičninski trg prilagodil in razvil v prihodnje, da bi zadovoljil potrebe in pričakovanja tako domačih kot tujih investitorjev in kupcev. Bo Slovenija uspela nadgraditi svojo ponudbo in postati privlačnejša za bogate tuje kupce ali bo visoke cene novogradenj težko opravičila brez dodatnih luksuznih storitev? Ta dilema ostaja odprta in predmet širše družbene ter gospodarske razprave.

Pripravil: NaDlani.si

26
90 SEK