Regres za javne uslužbence letos že v marcu

06. mar. 2024, ob 08.44
Posodobljeno pred 1 mesecem
15
70 SEK

Javni sektor v Sloveniji se pripravlja na predčasno izplačilo regresa, ki bo letos izvedeno že v mesecu marcu, namesto običajnega junija. Približno 190 tisoč javnih uslužbencev bo skupaj s februarsko plačo prejelo regres za letni dopust v višini minimalne plače, torej 1.253,90 evra bruto, ki zaradi davčnih olajšav ustreza tudi neto znesku. Ta poteza predstavlja del širšega dogovora, doseženega med sindikati in vlado, ki se nanaša na prilagoditve plačnih razmerij v javnem sektorju zaradi inflacije.

Dogovor med vlado in sindikati javnega sektorja predvideva, da se bo s 1. junijem 2024 plačna lestvica uskladila v višini 80 odstotkov lanske inflacije, kar pomeni povišanje za 3,36 odstotka. To odločitev je treba razumeti v kontekstu širših ekonomskih razmer, saj so socialni transferji in druge kategorije prejemkov že prejele prilagoditve zaradi inflacije.

Javni uslužbenci bodo skupaj s februarsko plačo prejeli regres za letni dopust v višini 1.253,90 evra.

Finančna uskladitev plačne lestvice in dodatkov za leto 2024 je ocenjen na približno 110 milijonov evrov, za leto 2025 pa na okrog 220 milijonov evrov. Ta dogovor, ki je bil uradno sklenjen 21. decembra in podpisan 10. januarja, predstavlja temelj za prihodnje novosti v plačni lestvici javnega sektorja, ki bodo uveljavljene z novelo Zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

Izplačilo regresa v marcu bo za mnoge javne uslužbence zagotovo pozitivna novica, toda sredstva, namenjena uradno za dopust, bodo do poletja verjetno že porabljena. Ostaja vprašanje, kako dolgoročno vplivati na izboljšanje njihovega ekonomskega položaja v luči stalnih inflacijskih pritiskov.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Pripravil: NaDlani.si, foto: Canva

15
70 SEK