Rezultati vseevropske akcije “Alkohol in droge”

04. jul. 2024, ob 11.13
129
90 SEK

Med 17. in 30. junijem 2024 je v Sloveniji potekala vseevropska akcija “Alkohol in droge”, ki je bila del širšega koordiniranega prizadevanja evropske mreže prometnih policij Roadpol. Sočasno je potekala tudi nacionalna akcija “Droge”, ki jo je vodila Javna agencija RS za varnost prometa. Cilj obeh akcij je bil preverjanje psihofizičnega stanja voznikov in tako zmanjšanje števila prometnih nesreč, ki so posledica vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi.

V okviru akcije je bilo opravljenih 19.736 alkotestov, kjer je bilo 444 testov pozitivnih na prisotnost alkohola do 0,52 mg na liter izdihanega zraka in 209 testov nad to mejo. Policija je opravila tudi 34 strokovnih pregledov na prisotnost prepovedanih drog. Posledica teh ugotovitev je bilo pridržanje 24 voznikov, medtem ko je bilo v 147 primerih od pridržanja odstopljeno. Začasno je bilo odvzetih 522 vozniških dovoljenj.

policija
policija

Poleg alkohola policija ugotavlja, da so prometne nesreče vse pogosteje posledica vožnje pod vplivom prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi. Učinki teh snovi na človeško telo so različni, vendar večinoma vodijo do slabše percepcije, zmanjšane koordinacije in koncentracije, kar močno poveča tveganje za nastanek prometnih nesreč. Na primer, uporaba močnih stimulansov, kot je kokain, lahko privede do širjenja zenic, zaradi česar so voznikove oči slabše prilagojene močni svetlobi, kar poveča možnost, da ga močna svetloba zaslepi. Kanabis lahko deluje pomirjujoče, zmanjšuje sposobnost vidnega zaznavanja in odzivnost voznika.

Ortodont na napotnico: kako izbrati pravega ortodonta za vašega otroka
Ortodontska oskrba je ključen člen pri zagotavljanju zdravega in lepega nasmeha, še posebej pri otrocih in mladostnikih. Kako hitro do ortodonta na napotnico, katere so prednosti ortodontske oskrbe

Poleg tega nekatere psihoaktivne snovi, kot so zdravila za izboljšanje učinkovitosti pri učenju, prav tako povečajo tveganje za nastanek prometnih nesreč. Problem je še posebej izrazit, ko vozniki hkrati uživajo več vrst psihoaktivnih snovi, kar še dodatno poslabša njihove vozne sposobnosti.

Policija opozarja, da vožnja pod vplivom psihoaktivnih snovi predstavlja resno nevarnost za vse udeležence v prometu in poziva k večji odgovornosti. Varnost na cestah je skupna odgovornost vseh udeležencev in le z doslednim upoštevanjem prometnih predpisov in zavestnim izogibanjem vožnji pod vplivom lahko zmanjšamo število nesreč in izboljšamo varnost na cestah.

Priprava: NaDlani
Vir: policija.si
Foto: www

129
90 SEK