Robidnice: popolne za sladice in marmelado

26. avg. 2016, ob 20.04
Posodobljeno pred 26 dnevi
674
180 SEK

V času ob koncu poletja lahko že pridno nabiramo robidnice. Te zorijo na navadni ali pravi robidi, ki je grmovnica iz rodu Rubus in družine rožnic. Črnomodri plodovi robide, torej robidnice, so okusen gozdni sadež, ki ga lahko v kuhinji uporabimo na več načinov, seveda pa je povsem primeren tudi za zobanje kar tako.

Obilica zdravilnih učinkov robide

robidnice

Robide.

Sladke črne robidnice so zobali že pred več tisoč leti, a takrat še niso poznali vseh njihovih koristnih sestavin. Jih pa zato poznamo danes. Jagodičevje, med katerimi najdemo borovnice, jagode, maline, robidnice (robide), in še kaj, vsebujejo ogromno antioksidantov in so odlična preventiva borcev proti raku. Robidnice so tako imenovane ubijalke prostih radikalov, elaginska kislina, ki jo robidnice vsebujejo, pa zavira rakavo rast tkiva, krepi zdravje srca in ožilja, preprečuje nastajanje krvnih strdkov in odlaganje holesterola v žilah.

Učinkovine iz robidnic krepijo tudi vezivna tkiva in stene žil ter tako prispevajo k upočasnjevanju znakov staranja. Delujejo razkuževalno in antiseptično, imajo pa robidnice tudi veliko vitamina C, ki v kombinaciji z betakarotenom krepi imunski sistem in na splošno izboljšuje počutje. V eni od nedavnih ameriških raziskav so potrdili, da mešanica snovi v robidnicah zavira razvoj kožnih tumorjev, rast raka na pljučih in metastazo rakavih celic. Robidnice vsebujejo tudi veliko kalija, fosforja, magnezija in železa. V robidnicah, ki so res zrele, tako najdemo nešteto vitaminov, rudnin, betakarotenov, bioflavonoidov, fenilov …

Očesni pregled + letna vinjeta za SAMO 25 € - izkoristite ponudbo, dokler velja!
Imate vsaj -1 ali +1 dioptrijo? Potem lahko zdaj izkoristite najboljšo ponudbo tega poletja – temeljit specialistični očesni pregled in gratis letna vinjeta za osebno vozilo – vse skupaj za sam

Zakaj jih ne bi zamrznili?

Robidnice nabiramo avgusta, po navadi tudi še v prvi polovici septembra. Seveda so najboljše tiste v naravnem okolju, pa čeprav se pri nabiranju morda opraskate. Sveže so najboljše, če jih naberete veliko, jih lahko tudi zamrznete. Verjemite, da se tudi sredi zime prileže polna pest robidnic. Te lahko grizete odtaljene ali pa kar napol zamrznjene. Nekoliko manj zrele se vam bodo morda zdele prekisle, zato jih lahko skadkate – odlične so z medom, sicer pa raje posegajte po povsem zrelih. Ali so robidnice res zrele, ugotovite tako, da s peclja odpadejo že ob nežnejšem dotiku z roko.

smuti iz robidnicRobide za sok ali čaj

Robidnice so pripravne za smutije, napitke, sladice, iz njih delajo sokove, marmelade, solate in še kaj. Za preprost, a neverjetno okusen napitek iz robidnic te v mešalniku zmešajte s kozarcem mleka in malce vaniljevega sladoleda. Dobili boste okusen in zdrav smuti, ki je vedno v trendu – pa naj bo to jutranja doza zdravja ali popoldanski piknik v naravi. Za sladek in še bolj okusen sok (sirup) robidnicam dodajte nekaj jabolk, lahko pa iz njih naredite tudi okusen liker. V kombinaciji robidnic z rdečim vinom, rumom, sladkorjem in cimetom skoraj ne morete zgrešiti. Seveda pa lahko iz listov robide naredite tudi zdravilni čaj. Liste nabirajte zgodaj spomladi, jih posušite in shranite na suho mesto.

Marmelada iz robidnic

Tudi za marmelado iz robide obstaja več receptov, skorajda ima vsaka gospodinja svojega. V vsakem primeru robidnice pakirajte v manjše embalaže, saj so hitro pokvarljive. Za izredno preprosto marmelado potrebujete poleg robidnic še malce limone in konzervans, na primer sladkor. Sladkor in robidnice naj bodo v razmerju 1 : 1 (ali nekaj manj sladkorja).

Robidnice operemo, izberemo lepe, posušimo in damo v posodo. Pokapljamo jih s sokom ene limone in to počasi kuhamo na zmernem ognju. Ko se iz robidnic začne izločati sok, zavremo, nato pa še do 20 minut kuhamo na zmernem ognju. Dodamo pogreti sladkor in mešamo, da se raztopi. Marmelado iz robide shranimo v manjše pregrete steklene kozarce, jih dobro zapremo in pokrijemo, da se počasi ohladijo.pecivo iz robid

Kako preprečiti in trajno odpraviti kapilarno vlago v vašem domu?
Se je tudi pri vas pojavila kapilarna vlaga? Ste opazili, da se na stenah vašega doma pojavljajo vlažni madeži, odstopanje ometa ali celo plesen? Se vam zdi, da so prostori vedno nekoliko hladne

Jagodičevje, tudi robidnice, se sicer izredno dobro poda k raznim strjenkam, skutam in jogurtom. Sladici dodajo svežino in nekoliko kiselkast okus, ki ga lahko ublažite s sladkorjem. Nekateri robidnice dajejo tudi v pite, mafine ter raznovrstne biskvite. Skratka: možnosti je ogromno, le dovolite si eksperimentirati. Robidnice so zaradi svojega prepoznavnega okusa za marsikaterega ljubitelja slaščic pravo presenečenje, a ko jih enkrat poskusiš, se jim ne moreš več upreti. Avtorica: M. S.

674
180 SEK