S skirojem divjal mimo radarja, uganete kako hitro je šel?

06. mar. 2024, ob 19.48
Posodobljeno pred 24 dnevi
49
100 SEK

V Celju se je zgodil nenavaden prometni prekršek. Policisti so med rednim nadzorom hitrosti v Letušu, kjer je dovoljena hitrost omejena na 50 km/h, ujeli voznika električnega skiroja, ki je po naselju drvel s hitrostjo 68 km/h. Ta dogodek ni le opozoril na nevarnosti, ki jih prinaša neodgovorna uporaba e-skirojev, ampak je tudi razkril potrebo po večji ozaveščenosti in spoštovanju prometnih predpisov med uporabniki teh sodobnih prevoznih sredstev.

Policisti so poudarili, da so e-skiroji, čeprav predstavljajo alternativno obliko mobilnosti, v primeru nepravilne uporabe lahko izjemno nevarni.

Nesreče z e-skiroji pogosto zelo resne

Zaradi visokih hitrosti in nestabilnosti lahko hitro pride do nesreč, pri katerih so posledice pogosto hude. Izkušnje policije kažejo, da so poškodbe v nesrečah z e-skiroji pogosto resne, z najpogostejšimi poškodbami glave, zlomi okončin in ključnice ter udarninami. V preteklosti je že prišlo do smrtnih primerov, ki bi se jih z varnejšo uporabo in spoštovanjem prometnih pravil dalo preprečiti.

Kakšni e-skiroji so dovoljeni v prometu?

Ob tem incidentu so oblasti ponovno opomnile, da je v prometu dovoljena uporaba le e-skirojev, katerih najvišja konstrukcijska hitrost ne presega 25 km/h in ki niso širši od 80 cm. Vozniki e-skirojev morajo voziti po površinah, namenjenih kolesarjem, kjer teh ni, pa ob desnem robu vozišča, upoštevajoč vse predpise, ki veljajo za kolesarje.

Pravila za voznike e-skirojev

Poleg tega so vozniki e-skirojev opomnjeni, naj med vožnjo ne uporabljajo slušalk ali mobilnih telefonov, saj to odvrača pozornost od dogajanja v prometu. Prav tako morajo imeti ponoči in v slabih vidljivostnih razmerah prižgane ustrezne luči in odsevnike, ki povečujejo njihovo vidljivost.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Pri uporabi e-skirojev je potrebno dosledno upoštevati vse prometne predpise in biti pozoren na varnost vseh udeležencev v prometu. Le tako lahko zagotovimo, da bodo e-skiroji ostali varna in učinkovita alternativa tradicionalnim prevoznim sredstvom.

Kako je s hitrostjo pri vožnji z električnim skirojem?

Najvišja dovoljena hitrost električnih skirojev je 25 km/h, saj zakon celo prepoveduje uporabo lahkih motornih vozil, ki lahko presežejo to hitrost. Če boste hiteli in zanemarili to pravilo, vas lahko doleti globa 250 evrov.

Pripravil: NaDlani.si, vir: PU Celje, foto: Canva

49
100 SEK