Še ena napoved stavke v javnem sektorju, veterinarski higieniki zahtevajo izboljšanje delovnih pogojev

17. apr. 2024, ob 22.19
Posodobljeno pred 1 mesecem
17
80 SEK

Kot kaže, se bodo valu stavk v javnem sektorju pridružili tudi veterinarski higieniki, ki zahtevajo zagotavljanje delovnih pogojev v skladu z zakonodajo, dvig osnovne plače in določitev pravice do stalnega dodatka na pogoje dela. Opozorilno stavko so napovedali za teden po prvomajskih praznikih.

Veterinarski higieniki Nacionalnega veterinarskega inštituta Veterinarske fakultete v Ljubljani, odgovorni za odvoz in neškodljivo uničenje poginulih živali, so napovedali opozorilno stavko, ki bo potekala od 6. do 11. maja.

Kot so danes sporočili, so napoved stavke poslali veterinarski fakulteti ter ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije, v vednost pa tudi vladi, ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Opozorilna stavka bo, kot je sklenil stavkovni odbor, od ponedeljka do petka potekala po štiri ure na dan, v soboto pa bo dežurna služba opravila samo najnujnejše zadeve, med katere sodijo odvoz povoženih živali v urbanih naseljih in preprečevanje širjenja kužnih bolezni.

Stavko bi lahko stopnjevali

Če bodo primorani stavko stopnjevati, bo ta nato potekala od 13. do 17. maja, pri čemer bodo stavkali ves delovni dan. Pri tem napovedujejo zaustavitev odvozov na kmetijskih obratih, bodo pa opravljali nujne odvoze, so dodali.

Veterinarski higieniki so med drugim opozorili na konstantno opravljanje nadurnega dela zaradi pomanjkanja kadra ter na to, da so zaradi specifike njihovega dela upravičeni do posebnega dodatka. Ker sodijo v sistem šolstva, kjer se čutijo pozabljene, menijo, da bi morali soditi pod okrilje kmetijskega ministrstva.

Okus poletja: 5 receptov za osvežilne limonade
S svojo bledo rumenkasto barvo, kiselkastim okusom in pravo zakladnico vitaminov limonada gasi žejo že veliko generacij. Današnji podatki kažejo, da sladkan sok limone najbrž izvira iz Azije, od

Zahtevajo tudi ustrezno vrednotenje dela. Osnovna plača higienika, ki je umeščena v 26. plačilni razred in od oktobra 2022 znaša 1.226,82 evra, je nižja od minimalne plače. “Minimalna plača presega osnovno plačo, torej 26. plačilni razred, medtem ko je leta 2016 posegla v 16. plačni razred. Od leta 2016 smo izgubili 10 oz. 11 plačilnih razredov, kar je nesprejemljivo,” so navedli.

 

17
80 SEK