Se lahko to zgodi v Sloveniji? V Avstriji hudourniške poplave po močnem neurje, ulice so se spremenile v reke

09. jun. 2024, ob 17.33
100
90 SEK

Alarmi civilne zaščite so bili sproženi v Deutschfeistritzu, Eggersdorfu, Weinitzenu in Nord-Andritzu v Gradcu.

GRAZ – Avstrijo so minule dni prizadele močne nevihte. Najhuje je bilo sinoči. Zaradi dežja se je v bližini A9 tik za priključkom Bösebach sprožil do 1,5 metra visok blatni in zemeljski plaz, ki je vozišče premaknil proti jugu. Nekoliko kasneje je prišlo do zapore proti severu zaradi vztrajnega močnega dežja. Promet je bil preusmerjen v obe smeri od St. Michaela in Deutschfeistritza od 7. ure zjutraj.

Alarmi civilne zaščite so bili sproženi v Deutschfeistritzu, Eggersdorfu, Weinitzenu in Nord-Andritzu v Gradcu. Prizadeta so bila okrožja okolice Gradca, Hartberg-Fürstenfeld in deli jugovzhodne Štajerske. Preplah civilne zaščite so razglasili tudi v Oberwartu na Gradiščanskem.

Prihaja pravi vremenski preobrat! Poglejte, kaj nas čaka že nocoj (nadlani.si)

V nekaj minutah so vodne mase povzročile, da je močno narasla voda prestopila ozko kanalizirano strugo potoka v Deutschfeistritzu in poplavila središče mesta. Odneslo je tudi avtomobile, ki so se zagozdili med hiše. Po podatkih gasilcev je bilo treba rešiti več ljudi. Okrožne oblasti so preučile, ali bi bilo treba za dele okrožij Gradec in Hartberg-Fürstenfeld razglasiti stanje katastrofe.
V Gradcu sta bili po navedbah občine še posebej prizadeti okrožji Andritz in Mariatrost, in sicer potoka Andritz in Leonhardbach ter območje okoli Hilmteicha. Na teh območjih je bil sprožen alarm civilne zaščite in sirene je bilo slišati v večjih delih mesta. Na nekaterih ulicah so se podrla drevesa in zaprla cestišče, tramvajske proge in daljnovode.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

FOTO + VIDEO: Huda ura udarila po vzhodni Sloveniji, gasilci reševali hiše, čistili podrto drevje (nadlani.si)

Huda neurja z vztrajnim močnim dežjem so v soboto zgodaj zvečer povzročila poplave na širšem območju Graz-Nord in v severnem delu okrožja Graz-Environment.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: Zajem zaslona FB

100
90 SEK