• C Novo mesto
  • 08:20
  • Sre, 29.06.2022

Se na Hrvaškem obeta reden vojaški rok?

Na današnji seji odbora za obrambo v hrvaškem saboru so poslanci iz vrst desne vladajoče koalicije predlagali obravnavo predloga o vnovičnem uvajanju rednega vojaškega roka. Levosredinska opozicija je predlogu nasprotovala, ker so med svojim vladnim mandatom lani začeli z organizacijo rezervnih vojaških enot.

ZAGREB – Med razpravo je poslanka stranke Most neodvisnih list Ines Strenja Linić med drugim dejala, da je potrebno znova premisliti o uvajanju vojaškega roka. Po njenem mnenju je treba vojaški rok znova uveljaviti za prostovoljce ter okrepiti rezervne vojaške enote.

Večina njenih kolegov v odboru, ki so iz Domoljubne koalicije, predvsem iz HDZ in HSP Ante Starčević, so predlog sprejeli ter so mnenja, da bi vojaški rok moral biti obvezen.

Predlog zavrača SDP, saj socialdemokrati menijo, da je bila zaradi znižanja stroškov in profesionalizacije vojske pravilna odločitev o odpravi obveznega 6-mesečnega vojaškega roka leta 2008. Tako kot Strenja Linićeva so ocenili, da je treba nadaljevati s krepitvijo rezervnih vojaških enot.

V zadnjih letih obveznega hrvaškega vojaškega roka je vojaško uniformo obleklo približno deset odstotkov izmed približno 25.000 nabornikov. Ostali so se odločili za civilno služenje.

Na Hrvaškem obstaja možnost prostovoljnega služenja vojaškega roka, ki poteka 40 delovnih dni, kar letno izkoristi več sto fantov in deklet, ki potem večinoma želijo postati poklicni vojaki. Vir: STA/D. R.

e-bike