• 2.55C Novo mesto
  • 23:26
  • Ned, 26.01.2020

Sevnica – bogata kulturna dediščina in slikovita narava

Celotno območje občine Sevnica omogoča pogoje za čudovite izlete in piknike, pohodništvo, kolesarjenje in ribolov, obiskovalci lahko spoznavajo tudi bogato zgodovino občine.

SEVNICA – Sprehod skozi zgodovino pokaže, da je bilo območje sevniške občine poseljeno že v pradavnini (najdbe v okolici Kaplje vasi). Tu so živeli Iliri in Kelti (halštatske najdbe v Boštanju), v začetku našega štetja pa so ti kraji prešli v posest rimskega imperija. O nemirnih časih preseljevanja ljudstev priča arheološko najdišče na Ajdovskem gradcu, območje Sevnice so prizadeli tudi turški vpadi in kmečki upori, prizanesli ji niso niti požari niti kuga.

Sevnici so bile sicer trške pravice podeljene leta 1322, leta 1959 pa je postala mesto, ki ima približno 5.000 prebivalci ter je industrijsko, obrtno, trgovsko, kulturno in upravno središče občine z obširnim zaledjem.

Kulturne in naravne znamenitosti
Med številnimi destinacijami, ki vabijo obiskovalce, vsekakor ne gre izpustiti sevniškega gradu, ki stoji na razglednem griču nad starim mestnim jedrom Sevnice. Na Gradu Sevnica ponujajo široko paleto bogatih vsebin: obiskovalci si lahko ogledajo različne razstave in zbirke, novo urejeni renesančno-baročni park s pohodnimi potmi, kamnitimi plastikami, označenimi energijskimi točkami in mogočnimi drevesi, vabita tudi čebelarski dom in slikovita Lutrovska klet ter mnogo drugega.

Severno od Sevnice na svoj razgledni vrh vabi Lisca, osrednja planinska ter turistično-rekreacijska točka v občini in širše. Obiskovalcem se z vrha razprostira razgled na Posavsko in Zasavsko hribovje ter na del Dolenjske, pa na daljno Notranjsko, ob lepem vremenu lahko vidijo tudi gore. Izletniki se lahko po lepo preživetem prostem času v naravi okrepčajo v Tončkovem domu, ki se nahaja tik pod vrhom.

Ob potepanju po sevniški občini se velja ustaviti tudi v slikovitih vasicah, kot sta Razbor in Leskovec nad Šentjanžem, ki sta bili nagrajeni v sklopu projekta Moja dežela lepa in gostoljubna. Prav tako slikovita je vasica Malkovec, ki je znana po številnih vinogradih, svojevrstni pečat pa ji daje naravni amfiteater. V njem so na strmih pobočjih zasajeni vinogradi z zidanicami, ki v malkovškem amfiteatru segajo prav v dno “vrtače”.

Sicer pa se po krajevnih skupnostih po celi občini na zaobljenih gričih kot samotni stražarji belijo tudi cerkve in cerkvice.

Športne aktivnosti in zanimivosti za najmlajše
Sevniška občina ponuja številne možnosti za šport in rekreacijo. Lisca, najvišja razgledna točka, je znani planinski in izletniški cilj, kjer si lahko obiskovalci privoščijo tudi piknik v travi, prijetno smuko pozimi, najbolj pogumni se lahko z zmajem ali jadralnim padalom spustijo v dolino proti Savi.

Na sprehode, tek in kolesarjenje vabijo večnamenske poti ob Savi, nekatere pohodne in planinske poti so urejene tudi kot tematske poti. Navdušenci nad športnim ribolovom lahko obiščejo turistično kmetijo Kranjc-Pavlič na Okroglicah ali ribnik v Zavratcu, v poletnih mesecih pa se lahko obiskovalci ohladijo v sevniškem bazenu.

Vsi, ki se bodo na izlet podali z otroki, lahko obiščejo Grad Sevnica, kjer nudijo animacije za otroke, te so možne tudi v arheološkem parku Ajdovski gradec, ki leži nad vasjo Vranje severovzhodno od Sevnice. Ajdovski gradec sicer velja za enega največjih starokrščanskih središč na območju Alp in Podonavja ter je hkrati najbolj celovito raziskano naselje iz obdobja preseljevanja ljudstev pri nas. Izletniki se lahko podajo tudi na Lisco, Razbor ali Lovrenc, prav tako lahko uživajo v fitnesu na prostem v sevniškem novo urejenem športnem parku ob Savi. Sicer pa izletnike vabi tudi Mirnska dolina, med drugim v Krmelj in Šentjanž po tematski poti TK pav in Knapčevi poti.

Vina in tradicionalne jedi
Območje sevniške občine spada v Posavski vinorodni okoliš, ki je znan po lahkih belih in rdečih vinih, predvsem po cvičku in modri frankinji. Med lokalnimi tradicionalnimi jedmi lahko obiskovalci poskušajo odlične salame, izdelke iz krušne peči, sire, pohle in bio izdelke.

Med drugim velja obiskati vinoteko Gradu Sevnica, kjer lahko obiskovalci degustirajo bogat izbor vin, v svoje vinske kleti in gostišča ter na turistične kmetije pa vabijo tudi lokalni ponudniki, na voljo je tudi turizem v zidanicah.

Občina Sevnica in J.S.