Shein: Strupene snovi v otroških čevljih

28. maj. 2024, ob 16.00
Posodobljeno pred 24 dnevi
36
120 SEK

V zadnjem mesecu so oblasti v Seulu, Južna Koreja, sprožile alarm zaradi visoke vsebnosti strupenih snovi v izdelkih kitajskega spletnega trgovca Shein. Ta novica je vzbudila pozornost po vsem svetu, saj je Shein priljubljen zaradi svojih nizkih cen in širokega izbora modnih izdelkov. Po mnenju južnokorejskih organov za nadzor so nekatere otroške izdelke, vključno s čevlji in torbami, zaznamovali nevarni nivoji formaldehida in ftalatov, kar predstavlja resno grožnjo zdravju potrošnikov.

Rezultati inšpekcijskega pregleda

Inšpekcijski pregledi, ki so jih izvedli v Seulu, so pokazali, da je sedem od osmih analiziranih otroških izdelkov Shein vsebovalo strupene snovi v presežnih količinah. V enem primeru so v otroških čevljih zaznali formaldehid, ki je za 1,8-krat presegal dovoljeno mejo, medtem ko so drugi čevlji vsebovali kar 428-krat več ftalatov, kot je dovoljeno. Poleg tega so tri torbe vsebovale 153-krat več ftalatov od dovoljene meje.

Ftalati so kemikalije, ki se pogosto uporabljajo za mehčanje plastike in jih najdemo v številnih izdelkih, vključno s posodo, izdelki za osebno nego in igračami. Že desetletja je znano, da ftalati povzročajo hormonske motnje in so povezani z debelostjo, boleznimi srca, nekaterimi vrstami raka in težavami s plodnostjo.

Povečana priljubljenost in nadzor

Shein, spletni gigant, ustanovljen na Kitajskem in s sedežem v Singapurju, je v zadnjih letih pridobil izjemno priljubljenost po vsem svetu. Njihov poslovni model temelji na ponudbi trendovskih oblačil in dodatkov po izjemno nizkih cenah. Vendar pa je porast povpraševanja po njihovih izdelkih privedla tudi do povečanega nadzora nad njihovimi poslovnimi praksami in varnostnimi standardi, zlasti v Evropski uniji in Južni Koreji.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Oblasti v Seulu izvajajo tedenske inšpekcije izdelkov, ki jih prodajajo spletne platforme, kot so Shein, Temu in AliExpress. Te inšpekcije so pokazale, da je od 93 doslej testiranih izdelkov kar 40 oziroma 43 odstotkov vsebovalo strupene snovi.

Ukrepi in odzivi

Po odkritju nevarnih ravni strupenih snovi so oblasti v Seulu pozvale kitajske spletne platforme, naj takoj ustavijo prodajo spornih izdelkov in omejijo njihov dostop javnosti. Potrošniki so prav tako opozorjeni, naj bodo previdni pri nakupu izdelkov, zlasti tistih, ki prihajajo iz tujih spletnih trgovin.

Odkritje strupenih snovi v otroških izdelkih Shein predstavlja resno opozorilo potrošnikom po vsem svetu. Medtem ko nizke cene in širok izbor privabljajo številne kupce, je ključno, da se zavedamo možnih tveganj za zdravje. Povečan nadzor in inšpekcijski pregledi so nujni za zagotavljanje varnosti izdelkov, ki jih kupujemo, zlasti tistih, namenjenih otrokom. Potrošniki morajo biti vedno informirani in previdni pri izbiri izdelkov, da zaščitijo sebe in svoje najbližje pred potencialno nevarnimi snovmi.

36
120 SEK