• 29.69C Novo mesto
  • 16:46
  • Pet, 07.08.2020

Skokovita rast okužb, Sloveniji grozi zapiranje?

Podatki so taki, da terjajo previdnost, predvsem pa jasno ukrepanje.

LJUBLJANA – Včeraj je bilo 1456 testiranj na novi koronavirus, pozitivnih testov je bilo 30, kar je največ po 16. aprilu, ko je bilo novih okužb 36.

 

 

 

 

Podatki so taki, da terjajo previdnost, predvsem pa jasno ukrepanje.

Slovenija je majhna

“Če to ne bo pomagalo, potem je na vrsti zapiranje, takšno, kot smo ga poznali v marcu. Težko bo v Sloveniji zapirati po regijah, ker smo razdrobljeni in ker je Slovenija majhna,“ je za Radio Slovenija povedala glavna epidemiologinja dr. Bojana Beović.

O novi okužbi poročajo tako iz mariborskih kot iz ljubljanskih zdravstvenih vrst.

Jasno opozorilo

„Dokler ne bo na voljo učinkovitega zdravila ali/in cepiva zoper #COVID19, ima svet in mi z njim samo dve možnosti ukrepanja: 1. drastično ustavljanje javnega življenja, zapiranje meja, omejevanje stikov, depresija… 2. obvezna uporaba mobilne aplikacije za gibanje v javnost,“ pa se je na vse skupaj odzval tudi predsednik vlade Janez Janša.

V vsem slabem pa je tudi nekaj dobrega: današnje okužbe so (verjetno) rezultat okužb izpred dveh tednov, ko v Sloveniji še ni bilo rigoroznih ukrepov, ki pa so bili sprejeti v zadnjih sedmih dneh. Na osnovi le tega je pričakovati, da se v naslednjih dneh razmere stabilizirajo.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: Nadlani.si