Skrivnostna smrt Andreja Bajžlja: Dvom, obtožbe in lov na pravico

20. jun. 2024, ob 10.42
Posodobljeno pred 23 dnevi
1048
120 SEK

Ljubljana je zaznamovana s primerom, ki odmeva daleč onkraj mestnih meja. Smrt 32-letnega Andreja Bajžlja ni zgolj tragedija, temveč splet okoliščin, ki izziva razumevanje pravičnosti in integritete policijske preiskave. Andrej, znan po svoji pretekli borbi z odvisnostjo, je bil najden mrtev v svojem avtomobilu, s številnimi nejasnostmi, ki obdajajo njegov konec.

Na dan slovenskega praznika, 15. avgusta, je Andrej obiskal svoja starša, se poslovil z namenom hitre vrnitve, a se to nikoli ni zgodilo. Njegovo izginotje je naslednji dan prijavila mati Lidija, ki je skupaj z možem Igorjem začela lastno iskanje sina. Tri dni kasneje je bil Andrej najden mrtev, z orodji za injiciranje drog ob sebi, a brez očitnih sledi mamil v krvi.

Obdukcija ni potrdila prisotnosti drog, kar je vzbudilo dvom v uradno razlago, da je šlo za predoziranje. Na sceni so bile najdene nenavadnosti, kot so polomljen nos in zobje, nastavitev gretja avtomobila na visoko kljub poletni vročini, in izginotje osebnih predmetov, kot so kanta za bencin in dokumenti. Tožilka Zvonka Knavs, ki zastopa državo, navaja, da je šlo za jasen primer samouničenja, vendar so starši Andreja Bajžlja odločeni, da razkrijejo resnico.

Lidija in Igor, obtožena napeljevanja k umoru domnevnega storilca, sta se znašla v središču pravne bitke, ki odseva njuno obupanost in nezaupanje v sistem. Njuna obramba temelji na prepričanju, da nejasnosti okoli smrti njunega sina niso bile ustrezno preiskane, in zato vztrajata na nadaljnjem raziskovanju, vključno z angažiranjem zasebnih detektivov in neodvisnih patologov.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

V obravnavi so prišla na dan tudi pričevanja, ki postavljajo pod vprašaj celovitost policijskega dela. Petra D., dekle pokojnega, in njena mati Simona M., sta bili stalno v stiku z Lidijo in obe trdita, da Lidija ni nikoli načrtovala umora, temveč je želela le pritisniti na pristojne organe za temeljitejšo preiskavo.

Primer je prerasel v javno polemiko o tem, kako se obravnava in raziskuje smrti mladih, predvsem tistih, ki so v preteklosti imeli stik z drogami. Odvetniki, družinski člani, prijatelji in aktivisti združujejo moči, da bi razkrili resnico, medtem ko je javnost razdeljena med sočutje do žalujoče družine in nezaupanje v teorije zarote.

V sodni dvorani, kjer se primer odvija, se čutijo napetost, dvom in bolečina. Ni samo vprašanje pravice za Andreja, temveč tudi preizkušnja za slovenski pravosodni sistem, ki se sooča z očitki o površnosti in pristranskosti. Za družino Bajželj je boj za pravico postala njihova življenjska misija, v kateri upajo, da bo resnica na koncu le prišla na dan.

1048
120 SEK