Slavni igralec na oskarjih podprl kampanjo, ki jo vodi Inštitut 8. marec

11. mar. 2024, ob 11.30
24
90 SEK

Na podelitvi oskarjev je hollywoodski zvezdnik Mark Ruffalo uporabil svoj vpliv za izkazovanje podpore kampanji #MyVoiceMyChoice, ki si prizadeva za zagotovitev pravice do splava po vsej Evropi. Kampanjo vodi Inštitut 8. marec pod vodstvom Nike Kovač, ki se bori za reproduktivne pravice žensk. Ruffalo, znan po svoji dolgoletni aktivistični drži, je to priložnost izkoristil, da javno izrazi solidarnost z evropskimi ženskami in pozove k širjenju simbola kampanje.

V objavi na svojih družbenih omrežjih je Ruffalo delil fotografijo, na kateri simbolično uporablja “srčni prst”, znak kampanje #MyVoiceMyChoice, ter izrazil svojo podporo pravici do izbire. Poudaril je pomen solidarnosti in enotnosti pri obrambi temeljnih pravic žensk ter izpostavil, kako je navdihujoče videti, da se ženske v Evropi združujejo v boju za svoje pravice.

Moj glas, moja izbira

Inštitut 8. marec pod vodstvom Nike Kovač se je s kampanjo #MyVoiceMyChoice zavezal k zagotavljanju varnega in dostopnega splava po Evropi. Kampanja, za katero je potrebno milijon podpisov, želi pred evropskimi volitvami pokazati željo po Evropi, ki ščiti ženske in zagotavlja, da nihče ni v stiski zaradi osnovne človekove pravice do odločanja o lastnem telesu. Kot je poudarila Kovačeva, si kampanja prizadeva tudi za ustanovitev finančnega sklada za ženske, ki v svoji državi nimajo dostopa do splava, omogoča pa jim potovanje v druge države, kjer je ta pravica zagotovljena.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Kampanji so se pridružile aktivistke in organizacije iz različnih evropskih držav, kar kaže na širšo solidarnost v boju za reproduktivne pravice. Slovenija in Francija sta trenutno edini državi v Evropi, ki imata v ustavi zapisano pravico do svobodnega odločanja o rojstvu otrok, kar poudarja pomen nadaljevanja boja za razširitev teh pravic na celotno Evropo.

Pripravil: NaDlani.si, foto: X Mark Ruffalo

24
90 SEK