Slon do smrti poteptal španskega turista

09. jul. 2024, ob 19.00
140
150 SEK

V narodnem parku Pilanesberg v Južni Afriki je v nedeljo zjutraj prišlo do tragičnega incidenta, ko je slon do smrti poteptal 43-letnega španskega turista. Nesreča se je zgodila, ko je turist izstopil iz svojega vozila, da bi fotografiral čredo slonov. Kljub opozorilom in varnostnim navodilom, ki veljajo za obiskovalce parka, se je moški preveč približal živalim, kar je imelo smrtonosne posledice.

Po poročanju policije so moški, njegova južnoafriška zaročenka in še dve domačinki potovali po rezervatu v lastnem vozilu, ko so opazili tri odrasle slone in tri mladiče. Moški je ustavil vozilo, izstopil in se približal slonom, da bi jih fotografiral. Vendar se je situacija hitro spreobrnila v tragedijo, ko so sloni napadli in ubili turista. Po incidentu so policisti sprožili preiskavo, medtem ko so sopotnice ostale nepoškodovane.

Pieter Nel, regionalni vodja za varstvo narave odbora za parke in turizem, je ob incidentu poudaril, da je normalno vedenje slonov zaščititi svoje mladiče. “Veliko turistov se ne zaveda, kako nevarne so lahko te živali,” je dejal Nel. “Sloni so izjemno zaščitniški do svojih mladičev in vsakršno približevanje lahko sproži obrambni odziv.” Nel je dodal, da park in drugi narodni parki v Južni Afriki obiskovalce redno opozarjajo, naj ne odpirajo oken in se ne oddaljujejo od vozil.

Napadi slonov v tem delu Južne Afrike niso redkost. Leta 2021 so sloni v svetovno znanem narodnem parku Kruger ubili domnevnega divjega lovca. Lani pa so v sosednjem Zimbabveju divje živali, predvsem sloni, po poročanju lokalnih oblasti ubile 50 in poškodovale 85 ljudi. Takšni incidenti kažejo na resne nevarnosti, ki jih lahko predstavljajo divje živali, čeprav so turistične destinacije.

Okus poletja: 5 receptov za osvežilne limonade
S svojo bledo rumenkasto barvo, kiselkastim okusom in pravo zakladnico vitaminov limonada gasi žejo že veliko generacij. Današnji podatki kažejo, da sladkan sok limone najbrž izvira iz Azije, od

Nacionalni parki, kot je Pilanesberg, so priljubljena turistična destinacija zaradi bogate biotske raznovrstnosti in možnosti, da obiskovalci opazujejo živali v njihovem naravnem okolju. Vendar pa te destinacije prinašajo tudi tveganja, zlasti za tiste, ki se ne držijo varnostnih smernic. Parki nenehno opozarjajo turiste na nevarnosti in pomembnost upoštevanja pravil, vendar se tragični dogodki še vedno dogajajo.

Varnostni ukrepi v parkih vključujejo jasno označene poti za vozila, opozorilne znake in redne patrulje parkovnih stražarjev. Kljub tem ukrepom pa je ključna odgovornost za varnost v rokah obiskovalcev. Razumevanje in spoštovanje vedenja divjih živali je bistvenega pomena za preprečevanje nesreč. V naravnih parkih, kjer živijo nevarne živali, lahko že najmanjša napaka privede do usodnih posledic.

Tragična smrt 43-letnega španskega turista je še en opomnik na potrebo po previdnosti in spoštovanju narave. Sloni, čeprav so pogosto videti kot mirne in veličastne živali, lahko postanejo izjemno nevarni, ko se počutijo ogrožene. Turisti morajo razumeti, da so obiskovalci v naravnem habitatu teh živali in da je njihova varnost odvisna od spoštovanja pravil in priporočil parkovnih oblasti.

Incident v Pilanesbergu je sprožil širšo razpravo o varnosti v nacionalnih parkih in potrebi po izobraževanju obiskovalcev o tveganjih, ki jih prinaša bližnje srečanje z divjimi živalmi. Parkovne oblasti in organizacije za varstvo narave si prizadevajo za povečanje ozaveščenosti in izboljšanje varnostnih ukrepov, da bi preprečili podobne tragične dogodke v prihodnosti.

Avtor: S.E.B., NaDlani
Vir,Foto: www

140
150 SEK