• C Novo mesto
  • 08:19
  • Tor, 02.03.2021

Slovenci v Zakopanah ostali tik pod zmagovalnim odrom

V nedeljo bo ob 16. uri v Zakopanah na sporedu še posamična tekma.

ZAKOPANE – Na drugi ekipni tekmi smučarjev skakalcev v tej sezoni je znova zmagala Avstrija, Slovenija je v Zakopanah osvojila četrto mesto.

Poljske Zakopane so v soboto gostile drugo ekipno tekmo svetovnega pokala v letošnji zimi. Za Slovenijo je tekmo na zasneženi Wielki Krokiew odprl Cene Prevc, ki je skočil 131.5 metrov, s 120,5 točkami pa je Slovenija zasedala 4. mesto za Avstrijo, Poljsko in Japonsko. V drugi skupini je Tilen Bartol skočil 122.5 metrov, naši pa so z 230,7 točkami zasedali 4. mesto, vodstvo so prevzeli Poljaki pred Avstrijci in Japonsko.

V tretji skupini je nastopil Peter Prevc, skočil je 123.5 metrov, s 338,0 točkami pa so naši padli na peto mesto za Poljaki, Japonci, Avstrijci in Norvežani. Kot zadnji je za naše skakal Anže Lanišek, v prvi seriji je pristal pri 127 metrih, zbral je 121,4 točk, s skupno 459,4 točkami pa so naši po prvi seriji zasedali 5. mesto. Vodili so Poljaki s 511,6 točkami pred Avstrijci, ki so zbrali 489,8 točk, tretji so bili Norvežani s 464,9 točkami, četrti pa Japonci s 461,3 točkami.

V finalni seriji je Cene Prevc skočil 129 metrov, Slovenija pa je po petih skokih imela 580,4 točk na petem mestu. Vodila je še naprej Poljska pred Avstrijo in Norveško. Bartol je v finalu znova skočil zelo dobro, 131 metrov, naši pa so s 697,2 točkami zmanjšali razliko na 5. mestu za Japonci na četrtem mestu, na prvih treh mestih so bile še naprej Poljska, Avstrija in Norveška.

Peter Prevc je v težkih razmerah finalne serije pristal pri 133 metrih, 819,2 točk pa je naše še naprej držalo na 5. mestu pred zadnjo skupino nastopajočih. Po napaki Andrszeja Stekale je Poljska padla na drugo mesto za Avstrijo, tretja je bila Norveška, četrta Japonska. V finalni skupini je Lanišek rutinirano opravil svojo nalogo skočil je 128.5 metrov, naši pa so zbrali 936,9 točk. To je bil prevelik izziv za danes povsem neprepoznavnega Jukijo Sata, ki je skočil 118.5 metrov, Japonci pa so z 925,1 točkami zaostali za našimi, ki so tako osvojili končno 4. mesto. Po zmagi v Wisli so bili tudi tokrat najboljši Avstrijci, ki so zbrali 991,2 točk, Poljaki so na drugem mestu zbrali 982,3 točk, tretji so bili Norvežani z 974,8 točkami.

Po tekmi je takole razmišljal Peter Prevc: “Moji skoki so bili podobni kot so v tej sezoni, nič prepričljivega, vrhunskega. 4. mesto je relativno dober rezultat. Na vsaki tekmi so seveda želje stopničke, a za to je potrebno skočiti bolje.”

Glavni trener, Robert Hrgota, je takole povzel tekmo: “Končali smo na nehvaležnem četrtem mestu. Žal so nas manjše napake nas stale stopničk. Pohvalil bom Ceneta in Tilna, ki sta danes oddelala korektno, naredila sta dobre skoke. Tudi Anže je v finalu v težkih razmerah opravil najboljši skok v Zakopanah. Peter je bil danes morda malce slabši, mogoče se je od njega pričakovalo malce več. Jutri imamo na posamezni tekmi sedem fantov in verjamem, da bomo kožo prodali dražje kot danes.”

V nedeljo bo ob 16. uri v Zakopanah na sporedu še posamična tekma.

Pripravil: SZS, Nadlani.si
Foto: SZS