Slovenija ima zmagovalno vino – Master Sauvignon 2023

05. apr. 2024, ob 06.54
Posodobljeno pred 1 mesecem
31
170 SEK

Včeraj je Slovenija pod okriljem mednarodnega Salona Sauvignon dobila zmagovalca Master Sauvignona 2023, ki prihaja iz Vipave – laskavi naslov si je zaslužil vinar ŽORŽ. 

V Novem mestu je 4. aprila 2024 potekalo tekmovanje za MASTER SAUVIGNON 2023. Ocenjevalci so bili strokovnjaki, ki prihajajo iz Združenje Slovenskega Reda Vitezov, Vitezi Evropskega Reda Vitezov Vina ter predstavniki Salona Sauvignon. Zmagovalni Sauvignon, ki prihaja iz Vipavske doline, sta pridelala in polnila Jurij in Jernej Žorž iz Slapa v Vipavi. Gre za kakovostno suho vino, alkoholne stopnje 14,5% vol, letnik 2022. 

sommelierji

Zbrani ocenjevalci.

Za ne moteno ocenjevanje so poskrbeli organizatorji, Sommelierji Vinorodne deleže Posavje pa so v Hiši kulinarike in turizma, Novo mesto vse skozi skrbeli za 15 vzorcev, ki so bili  vključeni v sam tekmovalni del tega dogodka. Stili tega posebneža – vina sauvignon so različni. Gre za izredno popularno sorto v svetu, ki prihaja iz Val de Loire. Med posebnimi gosti dogodka je bil opazen župan, Mestne občine Novo mesto – Gregor Macedoni. 

sommelierji

Sommelierji Vinorodne dežele Posavje.

Novo mesto je središče vinorodne dežele Posavje. Vinorodna dežela Posavje ima izobražene svoje Sommelierje različnih stopenj, na dogodku so sodelovali: Mitja Simič, Mario Golubić, Janez Stopar in Franci Mežič. 

Odgovorno delo predsednika tekmovanja za izbor – Master Sauvignon 2023

Ocenjevanje in izbor najboljšega med najboljšimi je z uvodnim nagovorom otvoril predsednik Evropskega Reda Vitezov Vina, Anton Pezdirc,  ki je o tem dogodku povedal slednje: “Sauvignon ni samo svetovno pomembna sorta, ta sorta je pomembna tudi za Slovenijo. V lanskem letu 2023 so to sorto ocenili: Evropski Red Vitezov Vina, Slovenski Red Vitezov Vina in Salon Sauvignon iz Ptuja. Dogovorili smo se za finalni del in ga organizirali tu v Novem mestu. Iz vsake skupine smo izbrali 5 najboljših vin omenjene sorte, danes smo tako ocenjevali 15 različnih vzorcev, ki so prišli iz cele Slovenije. Vina so bila v kategoriji suhih vin, od letnika 2023, pa nazaj do letnika 2020. Pričakovali smo odlična vina in tako je tudi bilo.”

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Kdo je ocenjeval in izbral najboljši Master Sauvignon 2023? 

Ocenjevalcev je bilo 9, iz vsakega segmenta trije ocenjevalci:

Evropski Red Vitezov Vina: Marin Berovič, Cvetka Sakeljšek, Matjaž Kovačič ter Anton Pezdirc.

Salon Sauvignon: Staša Bizjak, Simona Hauptman, Tadeja Vodovnik Plevnik

Združenje Slovenskega Reda Vitezov Vina: Ivan Mijošek, Marko Breznik, Dare Špenko.

Ocenjevanje je potekalo po metodi 100 točk, izračunana je bila povprečna ocena po odbitku največje in najnižje ocene. Za vsak vzorec so si ocenjevalci vzeli dovolj časa. Ocenjevanje je zelo odgovorna naloga.

Na dogodek so bili vabljeni vsi vinarji iz konkurence, saj je cilj dogodka promocija vin, pomoč vinarjem pri uveljavljanju vin na trgu.

Kako sorto sauvignon vidi Vodovnikova? 

sommelier

Vodovnikova o ocenjevanju.

Med ocenjevalci je bila tudi Tadeja Vodovnik Plevnik, ki je priznana slovenska enologinja, specialistka za vinarstvo in pridelavo sadjevca, sicer zaposlena na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor. Sama širi kulturo pitja vina in ocenjuje vina. Je tudi odlična predavateljica ter članica Evropskega Reda Vitezov Vina in Salona Sauvignom.

O tekmovanju je Vodovnikova povedala:

“Vesela sem povabila na to ocenjevanje. Gre za sorto, ki je izredno iskana. Sama ocenjujem deseto leto zapored. Pri sauvignonu imamo dva tipa – prvega, kjer je aromatika maksimalno razvita, kjer se išče svežina; na drugi strani pa je to sorta, ki lahko prezori in iz njega dobimo resna suha vina. Tekmovanje je vedno odvisno od kondicije ocenjevalca. Potrebno se je poglobiti v bistrost, barvo, vonj, obstojnost okusa, aromatiki, na koncu pa še splošni harmoniji.”

ČESTITKE ZMAGOVALCU 

Naziv Master Sauvignona 2023 gre v Vipavo, družini ŽORŽ. Iskrene čestitke ob prejemu laskavega naslova.

S.B.

 

31
170 SEK