Slovenija nadaljuje podporo velikim družinam z letnim dodatkom

12. apr. 2024, ob 08.53
Posodobljeno pred 2 mesecema
31
80 SEK

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Republike Slovenije je napovedalo izplačilo letnega dodatka za velike družine, ki imajo tri ali več otrok. V letošnjem letu bodo družine s tremi otroki prejele 487,66 evra, medtem ko bodo tiste s štirimi ali več otroki prejele 592,60 evra. Skupno je za te namene v proračunu predvidenih 16 milijonov evrov, od katerih bo koristilo 33.717 družin.

Izplačilo dodatka se izvaja avtomatsko za vse, ki so že upravičeni do otroškega dodatka ali so v preteklem letu vložili zahtevo za pravico do dodatka za veliko družino. To pomeni, da ni potrebno vlagati dodatnih zahtev za pridobitev sredstev v tem letu.

Statistika kaže, da se delež velikih družin v Sloveniji zmanjšuje; če je leta 1981 deset odstotkov družin vzgajalo vsaj tri otroke, je številka štiri desetletja kasneje padla na šest odstotkov. Kljub temu je delovna aktivnost mater v Sloveniji nad evropskim povprečjem, pri čemer Slovenija zaseda tretje mesto po delovni aktivnosti žensk z najmanj tremi otroki, s 81,5 odstotka.

Milijon Slovencev v pričakovanju, dohodnina nazaj v žepih državljanov

Evropska komisija v svojem najnovejšem poročilu o enakosti spolov opozarja na naraščajočo razliko v zaposlitvi med manj in bolj izobraženimi ženskami glede na število otrok. Medtem ko je bila zaposlenost visoko izobraženih mater z enim otrokom 87,1 odstotka, je ta med isto skupino z vsaj tremi otroki padla na 81,7 odstotka.

Tedenski horoskop za vse znake od 22. do 28. julija
Teden je hitro naokoli, tedenski horoskopi si v taki vročini prehitro sledijo, a tako je. Ko smo gledal celotno astrologijo leta 2024, smo videli, da se bo poleti zgodil velik premik, tako na osebni

Da bi spodbudili večjo usklajenost med poklicnim in zasebnim življenjem, Evropska komisija predlaga rešitve, kot so dostopno varstvo otrok, prilagodljive delovne možnosti in starševski dopust. S temi ukrepi upa izboljšati položaj žensk in moških na trgu dela in do leta 2030 doseči cilje, zastavljene v Barceloni leta 2002.

Pripravil: NaDlani.si

31
80 SEK