Slovenija žaluje, umrl je znani zdravnik Ciril

08. maj. 2024, ob 11.21
Posodobljeno pred 25 dnevi
29
60 SEK

Svojcem izrekamo iskreno sožalje, so še dodali pri Zdravniški zbornici Slovenije.

LJUBLJANA – Prof. dr. Ciril Kržišnik je skoraj dve desetletji usmerjal strokovni razvoj pediatrije v celotni Sloveniji. Bil je član razširjenega strokovnega kolegija za pediatrijo pri Ministrstvu za zdravje vse od leta 1988, v obdobju 1994–2002 pa tudi njegov predsednik. Pod njegovim vodstvom so bile sprejete pomembne smernice za stopenjsko obravnavo bolnih otrok v naši državi. Več kot desetletje je bil tudi nacionalni koordinator specializacije iz pediatrije.

Združenje za pediatrijo SZD mu je leta 2010 podelilo Derčevo priznanje za življenjsko delo na področju pediatrije. Leta 1993 je prof. dr. Kržišnik, dr. med. prevzel vodenje katedre za pediatrijo Medicinske fakultete v Ljubljani in jo vodil dobrih dvajset let. Pod njegovim vodstvom se je število članov skoraj podvojilo, mnogi od njih so dosegli znanstvene in akademske nazive, zaradi katerih se danes ta katedra uvršča med najbolj plodovite klinične katedre Medicinske fakultete v Ljubljani.

Bil je pobudnik strokovne revije Slovenska pediatrija in vsa leta skrbel za njeno redno izhajanje. Strokovno je vodil tudi vsakoletne Derčeve dneve. Za svoje pedagoško delo je leta 1999 prejel nagrado Društva za visokošolsko didaktiko in leta 2007 Lavričevo priznanje. Na raziskovalnem področju je v uglednih tujih revijah objavil več kot 50 znanstvenih člankov z več kot tisoč citati.

Svojcem izrekamo iskreno sožalje, so še dodali pri Zdravniški zbornici Slovenije.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: www

29
60 SEK