• C Novo mesto
  • 08:03
  • Tor, 15.06.2021

Besede Mateje Logar odmevajo: Situacija je drugačna kot lani poleti, ko virusa v resnici nismo imeli

V soboto so ob 2471 opravljenih PCR testih potrdili 292 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih je bil enak kot dan prej, to je 11,8-odstoten. V bolnišnicah se je zdravilo 408 covidnih bolnikov, od tega 121 na intenzivni negi. Umrli so trije covidni bolniki. Sedemdnevno povprečje števila novih okužb je naraslo za 2 na 449, je objavila vlada.

Počasi, a vztrajno raste število cepljenih oseb. Po danes zjutraj objavljenih podatkih na spletni strani cepimose.si je bilo v Sloveniji do danes s prvim odmerkom cepljenih 553.819 oseb, kar znaša 26,4 odstotka prebivalstva, polno cepljenih pa je 286.037 oseb oziroma 13,6 odstotka prebivalstva.  V Sloveniji so trenutno na voljo štiri cepiva, od katerih je za polno precepljenost pri treh potrebno prejeti dva odmerka, pri enem od cepiv pa zadošča že en odmerek.

Medtem pa odmeva izjava vodilne Infektologinje Mateje Logar. Na vprašanje, ali se bo obveznost nošenja mask kmalu končala tudi v Sloveniji, kot je bilo pred dnevi v ZDA, kjer je velika večina odrasle populacije že cepljena, je vodilna infektologinja Mateja Logar takšno jasno izključila možnost. »O tem bomo začeli razmišljati šele, ko bo cepljenje in splošna epidemiološka situacija enaka kot v ZDA, pri nas pa je situacija povsem drugačna,« je odgovorila na novinarska vprašanja, ali bo kampanja množičnega cepljenja uspela . Kot je potem dejala v oddaji 24ur zvečer je za zeleno fazo predviden princip PCT-ja, saj je situacija popolnoma drugačna kot lani poleti, ko po njenih besedah virusa nismo imeli.

Najbrž ni treba posebej omenjati, da se ljudje v komentarjih sprašujejo, zakaj smo potem imeli ukrepe …

NaDlani.si; Foto: POP TV