• C Novo mesto
  • 16:33
  • Sre, 12.06.2024

Poplave že terjale življenje! Izdani napotki, kaj storiti ob poplavah

Spletni portal Kamnik.info poroča, da naj bi današnje poplave na Kamniškem terjale tudi življenje. Po njihovih podatkih naj bi deroča voda odnesla osebo na območju Bistričice oz. Zakala.

Po državi zaprte številne ceste in nekateri odseki avtocest

 Zaradi močnega deževja in poplav so po državi zaprte številne ceste in nekateri odseki avtocest. Razmere se močno spreminjajo, poplavljena so nova območja, navaja prometnoinformacijski center. Voznike prosijo, naj spremljajo razmere na cestah in prilagodijo način vožnje. Zaradi posledice neurja, poplav, nanosov peska in blata ter zemeljskih plazov je na gorenjski avtocesti zaprt priključek Lesce proti Karavankam in priključek Brnik proti Ljubljani. Štajerska avtocesta je zaprta med Celjem zahod in Šentrupertom proti Ljubljani ter od Šentruperta do Šempetra proti Celju. Na priključku Šempeter je možen uvoz na avtocesto proti Mariboru. Trenutno je zaradi poplav in številnih zaprtih cest promet na gorenjski avtocesti med Kranjem in priključkom Ljubljana Brod dovoljen tudi za vozila brez vinjete. Prometnoinformacijski center voznikom svetuje previdnost, tam, kjer je večja količina vode na vozišču, naj omejijo hitrost.

Šarec: Sestaja se republiški štab civilne zaščite, aktiviran načrt Vihra

 Razmere v Kamniku, kjer se spopadajo s poplavami in plazovi, spremlja tudi minister za obrambo Marjan Šarec. V izjavi za medije je med drugim dejal, da se sestaja štab republiške civilne zaščite, kjer se bodo odločili o nadaljnjih korakih. Razmere so resne, je opozoril, na terenu je vojska, aktiviran je tudi akcijski načrt Vihra. Gasilci, civilna zaščita in vojaki imajo sicer nemalo težav z dostopom do prizadetih območij, saj so ceste marsikje poplavljene ali neprevozne zaradi plazov.

Zaradi poplav več kot 16.000 odjemalcev brez elektrike

Na območjih z močnim deževjem in poplavami prihaja tudi do prekinitev pri oskrbi z elektriko. Trenutno je najhuje na Koroškem in v Zgornji Savinjski dolini, na območju Elektra Celje je brez elektrike skoraj 12.000 odjemalcev. Več kot 4000 jih je brez elektrike tudi na območjih Škofje Loke, Medvod in Kamnika.

Poplave so zajele tudi Koroško in Zgornjesavinjsko dolino. Na Koroškem so številne ceste zaprte za promet, reke so že prestopile bregove, zalito je veliko hiš in kleti, sprožili so se tudi številni plazovi, so za povedali na slovenjgraški upravi RS za zaščito in reševanje. Občina Solčava pa je trenutno odrezana od sveta.

Napotki prebivalcem ob nesrečah

N. D.; Foto: facebook