• C Novo mesto
  • 01:30
  • Pon, 15.04.2024

Posnetek iz Celja šokiral Slovence, to sta počela med poplavami

»Medtem v Celju,« je v eni izmed objav na Facebook omrežju zapisal Peter, ki je v bližini celjskega parka posnel veliko neumnost. Dva voznika sta se na štirikolesniku pri visoki hitrosti zapeljala po poplavljeni cesti, nato je sledil grd padec. »Zaprte ceste marsikdo izkorišča za neumnosti, kot je bila ta recimo. Žal se ob temu ne zavedamo, da so taka dejanja smrtno nevarna, saj lahko marsikje voda v nekaj minutah izrazito naraste,« ob video posnetku opozarjajo na portalu Neurje.si. Intervencijske službe prav tako opozarjajo, da se ne sprehajamo preblizu deročih rek in potokov, saj lahko ob takšnih nevarnih razmerah zelo hitro pride do tragedije.

Kako pomagati prizadetim v poplavah?

Rdeči križ Slovenije:
Pošljite SMS s ključno besedo UJMA5 oz. UJMA10 na številko 1919 
Sredstva za pomoč pa je mogoče nakazati tudi na transakcijski račun SI56 0310 0123 4567 891 s sklicem 00 96875 in namenom Ujma 2023. BIC banke je SKBASI2X, koda namena CHAR na naslov pa Mirje 19, Ljubljana.

Slovenska karitas:
Pošljite SMS s ključno besedo KARITAS5 oz. KARITAS10 na številko 1919 
Prostovoljne prispevke zbirajo na tekočem računu SI56 0214 0001 5556 761, namen je POMOČ NEURJE, sklic pa SI00 624. Njihov naslov je Kristanova ulica 1, Ljubljana.

Padavinska situacija se počasi umirja, stopnja opozorila znižana na rumeno

Količina padavin se počasi zmanjšuje, zato je Agencija RS za okolje (Arso) stopnjo opozorila znižala na rumeno. Umirjati so se začele tudi hidrološke razmere z izjemo spodnje Save, kjer največ težav pričakujejo na sotočju Krke in Save. V nedeljo popoldne se obetajo nevihte, ki pa naj ne bi prinesle večjih dodatnih količin dežja.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal meteorolog z Arsa Brane Gregorčič, so v zadnjih urah namerili manj dežja. “Če smo včeraj čez dan v 12 urah namerili od 30 do 90 litrov dežja na kvadratni meter, smo ga v minuli noči prav tako v 12 urah namerili le še od 20 do 50 litrov. Danes čez dan ga pričakujemo nekje od 15 do 30, v prihodnji noči pa bo predvsem na vzhodu pričakovana količina dežja nekje med pet in 15 litrov na kvadratni meter,” je pojasnil. V nedeljo popoldne bo državo od zahoda dosegla hladna fronta, ki bo prinesla možnost neviht. Najhuje bo predvidoma na Primorskem, kjer je možna tudi toča. V noči na ponedeljek se bo ozračje nato umirilo, v nadaljevanju prihodnjega tedna pa kaže na sočno in stabilno vreme.

N. D.; Foto: facebook