Sloveniji grozijo nevihtni nalivi!

16. maj. 2024, ob 13.25
13
100 SEK

Meteorološke napovedi opozarjajo na burno vremensko dogajanje, ki bo zaznamovalo današnji popoldan, večer in prvi del noči. Po vsej državi se bodo pojavljali močnejši nalivi, zlasti v zahodnih in severovzhodnih regijah, kjer je verjetnost pojava močnejših nalivov največja.

Dve Območji Močnejših Padavin

Napovedi kažejo, da bosta dve glavni območji močnejših padavin. Na zahodu Slovenije bo največ dežja padlo v pasu od Goriške proti Posočju in severnem delu Gorenjske. Na vzhodu pa bo območje od Bele krajine proti Pohorju pod največjim vplivom nalivov. Posebej skrb vzbujajoča je situacija na vzhodu, kjer so močnejši nalivi manj pogosti, kar povečuje tveganje za hudourniške poplave.

Trenutne Razmere in Pričakovani Razvoj

Današnja noč je minila mirno, z nekaj stacionarnimi nevihtami nad severnim Jadranom. Pas zmernega dežja se trenutno nahaja od Benetk do Julijskih Alp, medtem ko v preostalem delu Slovenije prevladuje oblačno, a suho vreme. V naslednjih urah bo deževalo predvsem v severozahodni Sloveniji, kjer se bodo padavine okrepile pozno popoldne in zvečer, ko se bo od zahoda začela približevati hladna fronta. V tem obdobju se bodo pojavljale tudi nevihte.

Najmočnejše padavine na severovzhodu pričakujemo med 21. in 2. uro, medtem ko bodo drugod najmočnejše padavine nekaj ur prej. Skupna ocena padavin na najbolj izpostavljenih območjih je od 40 do 80 litrov dežja na kvadratni meter, lokalno pa lahko pade še več. Glavnina padavin bo padla v približno šestih urah, po katerih se bo vremensko dogajanje v drugem delu noči umirilo.

To so kraji, kjer lahko opazujete najlepše sončne zahode na svetu
Sončni zahodi so ena tistih naravnih lepot, ki očarajo vsakogar. Ne glede na to, kolikokrat v življenju vidimo lep sončni zahod, ga je vedno prijetno videti in se ga nikoli ne naveličamo. Čarobn

Priprave na Močnejše Nalive

Glede na napovedi, prebivalcem svetujemo, da sprejmejo potrebne varnostne ukrepe. Na območjih, kjer je verjetnost hudourniških poplav večja, naj prebivalci spremljajo vremenska opozorila in se pripravijo na morebitno evakuacijo. Vozniki naj se izogibajo vožnji po poplavljenih cestah in poskrbijo za varnost svojih vozil.

Vremenska služba bo še naprej spremljala razvoj dogodkov in redno posodabljala napovedi ter opozorila. Prebivalci so pozvani, da redno preverjajo vremenske napovedi in opozorila ter ravnajo v skladu z navodili pristojnih služb.

13
100 SEK