• 2.61C Novo mesto
  • 18:17
  • Tor, 19.01.2021

Slovenska zdravnica svari: Šentjernej ima zaradi treh zabav okoli 60 okuženih

V četrtek so v Sloveniji ob 5126 testih potrdili 834 okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej, je na novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Štirinajstdnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je skoraj 258.

V bolnišnici po podatkih Sledilnika za covid-19 zdravijo 242 bolnikov s covidom-19, na intenzivnih oddelkih jih je 45. V intenzivni enoti UKC Ljubljana 20 bolnikov s covidom-19, njihova povprečna starost pa je 65 let. Najmlajši bolnik ima 42 let, najstarejši 85. Razmere je na današnji novinarski konferenci, namenjeni aktualnim razmeram, opisal kot grozne.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so mejo 140 okuženih na 100.000 prebivalcev v 14-dnevnem obdobju presegli v devetih od 12 regij. Dodatno sta se na seznamu rdečih znašli še pomurska in podravska regija, na oranžnem seznamu pa ostajajo primorsko-notranjska, goriška in obalno-kraška regija. V tistih regijah, ki so uvrščene na rdeči seznam, velja splošna prepoved združevanja, prav tako je prepovedno gibanje med temi regijami.

‼️ [SEZNAM REGIJ S SLABIMI EPIDEMIOLOŠKIMI RAZMERAMI] ‼️

Za rdeče regije, kjer število na novo okuženih v zadnjih 14…

Objavil/a Vlada Republike Slovenije dne Sreda, 14. oktober 2020

Med občinami z najvišjim deležem aktivnih okužb tudi Šentjernej

V sredo so nove okužbe z novim koronavirusom potrdili v 134 občinah. V Ljubljani je bilo 119 primerov, delež trenutno okuženih v prestolnici je 0,271 odstotka. V Kranju so potrdili 34 okužb, v Domžalah 25. Najvišji delež aktivnih okužb imajo sicer občine Črna na Koroškem (0,914 %), Šentjernej (0,852 %), Mežica (0,731 %) in Sodražica (0,730 %). In ko smo že pri Šentjerneju. »V Šentjerneju je umrl 62-letnik, ki je bil na rojstnem dnevu drugega šestdesetletnika. Zaradi treh zabav ima zdaj ta občina okoli 60 okuženih. Gospod je imel težave s srcem – vzpodbujevalnik. Podobnih zgodb, ko ogroženi ne skrbijo zase je ogromno,«  ob tem opozarja zdravnica interne medicine Ana Debevc Prašnikar, ki dela v kardiološki ambulanti in je znana po zdravstvenih nasvetih na Inastagramu.

Ob vsem tem je vladni uradni govorec Jelko Kacin je na današnji tiskovni konferenci glede aktualnega stanja dokaj jasen.  »In še slabše bo, če sprejeti ukrepi ne bodo prijeli. Prijeli pa bodo takrat, ko bomo vsi razumeli, da le vsi skupaj lahko obrnemo krivuljo navzdol.«

Tudi razmere  na infekcijski kliniki UKC Ljubljana so izjemno resne, je na današnji tiskovni konferenci povedal specialist infektologije in intenzivne medicine dr. Tomaž Vovko. »Razmere so zelo grozne. Prihajam po dežurni, kjer sem s kolegom skrbel za te bolnike. Načeloma je standard za intenzivno enoto, da za enega zdravnika pride 1,7 bolnika, mi smo trenutno štirje specialisti, ki zdravimo te bolnike, trenutno jih je 20 bolnikov, imamo sicer res še nekaj mlade pomoči, ampak dejansko te številke pomenijo, da delamo bistveno več kot kadarkoli doslej. Tudi naše medicinske sestre, s katerimi sodelujemo zadnjih 20 let, povejo, da še nikoli do zdaj niso imele tako hudih obremenitev, kot jih imajo sedaj. Dejansko povejo, da one poznajo, kaj je treba za bolnike narediti, pa tega ne zmorejo že sedaj, ker dejansko je njihova naloga sedaj dodatno, da izobražuje sestre, izobražuje druge, organizira službo in ne samo čuva in skrbi za te bolnike. Tako da že na tej točki so razmere zelo hude,« je dejal.

NaDlani.si; Foto: Unplash