Slovenski novinar v petek postal duhovnik

30. jun. 2024, ob 08.34
219
140 SEK

V nedeljo, 7.1., je kot bogoslovec Matjaž Venta, ki je bil letos na praksi v Župniji Domžale, prejel diakonsko posvečenje, minuli petek pa je postal duhovnik.

LJUBLJANA Matjaž Venta, Luka Jesenko, Mel Kovic in Gregor Markelc so letošnji novomašniki v Cerkvi v Sloveniji, minuli petek na god Petra in Pavla so bili posvečeni v duhovnike.

Delal na Radiu Slovenija

Med njimi je tudi danes 44-letni Matjaž Venta, ki je odraščal v župniji Ljubljana-Polje s cerkvijo Device Marije. V družini so živeli po verskem izročilu, k dejavnostim v župniji ga je pritegni župnik Anton Markelj. Kasneje se je vključil v župnijo Dob pri Domžalah, kjer je župnik njegov dolgoletni prijatelj in sošolec iz osnovne šole Jure Ferlež. Študiral je na filozofski fakulteti, bil je zaposlen (službo je imel v Kristalni palači v Ljubljani), razmišlja je, da si bo nekega dne ustvaril družino, na Radiu Slovenija pa je deloval tudi kot novinar. A spoznava, da mi je Gospod počasi odpiral srce. Prišel je čas, ko je bil dejaven v skupnosti Emanuel, kjer je izkusil živo občestvo, dosti je zahajal v svetišče Kraljice miru, kjer je njegov klic dozorel, so zapisali pri Radiu Ognjišče.

Letos na praksi

V nedeljo, 7.1., je kot bogoslovec Matjaž Venta, ki je bil letos na praksi v Župniji Domžale, prejel diakonsko posvečenje, minuli petek pa je postal duhovnik.

„Kot vemo, skrivnostne so poti Gospodove … Ko sem bil še animator na birmanskih duhovnih vajah, sem začutil močan klic, da sledim Jezusu. A takrat sem želel predvsem vključiti Učitelja v vse delo in svoje življenje. Tako me je Gospod skozi leta klesal in brusil, da je dozorel čas, ko je preko srca, znamenj in ljudi ob meni spregovoril. Močna misel, da podarim svoje življenje za življenje evangelija. Sledil je skromni »da Gospod, vate zaupam«! Ti imaš daleč najboljši načrt za moje življenje! Čeprav si v preteklosti nisem predstavljal, da bi vstopil v bogoslovje, pa je preko spoznavanja božjih služabnikov škofa Friderika I. Barage in škofa Antona Vovka v meni raslo veselje za vstop v ljubljansko semenišče! Tudi ob mnogih izjemnih zgledih je odločitev dozorela in tu se formacija ter oblikovanje nadaljuje, da bi nekega dne po Božji volji smel služiti v Njegovem vinogradu!“ za spletno stran Semenisce.si pove Venta.

To so kraji, kjer lahko opazujete najlepše sončne zahode na svetu
Sončni zahodi so ena tistih naravnih lepot, ki očarajo vsakogar. Ne glede na to, kolikokrat v življenju vidimo lep sončni zahod, ga je vedno prijetno videti in se ga nikoli ne naveličamo. Čarobn

Peterka svetnikov

„Hm, to je pa kar zahtevno vprašanje. Raje bi navedel ekipo, morda po košarkarsko – prvo petorko! J Sv. Mati Terezija, sv. Frančišek Asiški, sv. Ignacij Lojolski, sv. Terezija Deteta Jezusa, p. Damijan de Veuster. Trenerski štab: Sveta Družina!“ pa Venta odgovori na vprašanje, kdo je njegov najljubši svetnik.

Lastnosti duhovnika

„Kot vsak človek, je tudi duhovnik enkratna oseba. S svojimi talenti in pomanjkljivostmi. Človek, ki se radikalno odloči slediti Kristusu, vedno globlje odkriva, kaj pomeni biti Jezusov učenec. Stopi na pot zorenja v Gospodovi luči. Tako zori kot duhovnik v upanju, v veri in v ljubezni. Duhovnik je človek služenja, ponižnosti in sočutja,“ sklene še z lastnostmi, ki jih mora imeti duhovnik.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: Facebok nadškofa Stanislava Zoreta

219
140 SEK