• C Novo mesto
  • 06:53
  • Sre, 29.06.2022

Slovenski župani na delovnem sestanku z evropsko komisarko Violeto Bulc v Bruslju

Združenje občin Slovenije je tudi letos v sodelovanju z Evropsko komisijo v začetku novembra organiziralo dvodnevno izobraževanje v Bruslju z vpogledom v delovanje Evropske komisije ter s predstavitvami evropskih politik.

TREBNJE – Z vabilom na izobraževalni obisk želi Evropska komisija izboljšati sodelovanje s slovenskimi občinami.
S predstavnico Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, gospo Natašo Šip, se je v Bruselj tako napotilo okoli 25 predstavnikov slovenskih občin, izobraževanja pa se je udeležil tudi župan Občine Trebnje, gospod Alojzij Kastelic

Posebna pozornost tekom dvodnevnega izobraževanja je bila namenjena črpanju kohezijskih sredstev v obdobju 2014­­–2020, možnosti za razvoj regij v okviru programov EU ter novemu investicijskemu svežnju EU. Prvi dan so se udeleženci mudili na Evropski komisiji, kjer jim je na začetku gospod Jo Vandercappellen predstavil vlogo in pristojnosti Evropske komisije, v nadaljevanju pa ga. Nevena Biševac iz Generalnega direktorata Evropske komisije za regionalno in mestno politiko strukturne sklade v Sloveniji, predstavnik Generalnega direktorata Evropske komisije za okolje NATURO 2000 in program LIFE, ga. Katarina Jakšič in g. Zoran Stamenčič iz Generalnega direktorata Evropske komisije za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje pa Evropski socialni sklad v Sloveniji.
Naslednji dan so udeleženci izobraževanja obiskali še Odbor regij, kjer so se srečali tudi z evropsko komisarko Violeto Bulc. Violeta, sicer Trebanjka, je županom slovenskih občin odkrito predstavila situacijo v Bruslju in možnosti črpanja sredstev iz posameznih skladov za posamezna področja. Poudarila je, da imamo največje možnosti črpanja sredstev za razvoj podeželja in v okviru  Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Je pa jasno povedala tudi, da v kolikor se na omenjenem ministrstvu ne bodo v doglednem času ustrezno organizirali, bodo tudi  tukaj možnosti za črpanje slabše.

Dvodnevno delovno srečanje v Bruslju je bilo po mnenju udeležencev zelo dobro organizirano, za kar gre zahvala tudi Združenju občin Slovenije in Predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji, po obisku se vsem odpirajo novi pogledi na možnosti za razvoj tako Slovenije kot tudi Evrope.
Vir in foto: O. Trebnje

 

 

e-bike
dolenjske lekarne poletje