Slovo opernega velikana, slovenska in mednarodna glasbena scena žaluje

13. mar. 2024, ob 10.02
31
90 SEK

Slovenska in mednarodna glasbena scena žaluje za enim izmed svojih najsvetlejših zvezd, Ambrožem Bajec-Lapajne, ki nas je zapustil v 49. letu starosti po dolgotrajnem boju z boleznijo. Tenorist, čigar glas je presegal običajne okvire opernega petja, je bil po izobrazbi politolog, a je svoje življenje posvetil glasbi. Svoj talent je kalil na uglednem konservatoriju v Amsterdamu, kjer je leta 2008 tudi magistriral. Kot solist je nastopal s številnimi orkestri in ansambli, njegov repertoar pa je segal od baročnih del do sodobnih opernih uprizoritev.

Pel med operacijo na možganih

Ambrož se je zapisal v zgodovino ne le kot izjemni pevec, temveč tudi kot človek neizmernega poguma. Leta 2015 je svet obkrožil posnetek njegove operacije na možganih, ki jo je imel junija 2014, med katero je, da bi zdravnikom pomagal pri ohranjanju njegovih nevroloških funkcij, prepeval. Izbral je “Gute Nacht” iz Schubertovega cikla “Zimska potovanja”, ki je v tistem trenutku postala simbol upanja in neustrašnosti. To dejanje ni samo pričalo o njegovi strasti do glasbe, temveč je pokazalo tudi izjemen pogum in predanost svojemu poklicu.

Čeprav je operacija začasno odstranila rakav tumor, se je bolezen žal vrnila. Kljub temu je Ambrož nadaljeval s svojo kariero, pri čemer je vedno znova navduševal občinstva po vsej Evropi z izvedbami, ki so segale od Bachovih pasijonov do Orffove “Carmina Burana”. Njegova sposobnost interpretacije in tehnična dovršenost sta ga postavljali ob bok največjim imenom operne scene.

Ambrož ni bil samo pevec izjemnih vokalnih sposobnosti, ampak tudi mentor in inspiracija za mnoge mlade glasbenike. Svoje znanje in ljubezen do glasbe je rad delil, tako na odrih kot v učilnicah, kjer je poučeval veščine opernega petja. Njegova dediščina bo živela naprej skozi generacije pevcev, ki so imeli čast učiti se od njega.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Številni po vsem svetu izražajo svoje globoko sožalje ob izgubi tega izjemnega umetnika. Ambrož Bajec-Lapajne bo ostal v spominu kot pevec, ki je s svojim talentom, predanostjo in pogumom premikal meje mogočega v svetu glasbe.

Pripravil: NaDlani.si, foto: Canva

31
90 SEK