• 17.18C Novo mesto
  • 20:40
  • Ned, 26.05.2019
  • Prijava

Šmarješkim Toplicam srebrno priznanje v ocenjevanju evropskih krajev

Le maloštevilni slovenski kraji se lahko pohvalijo z visokim evropskim priznanjem. To je tokrat uspelo Šmarješkim Toplicam, ki se kot turistični in zdraviliški kraj z lahkoto kosajo z drugimi evropskimi kraji. To je opazila tudi posebna komisija, ki je šmarješki občini podelila srebrno priznanje.

ŠMARJEŠKE TOPLICE – Začelo se je z zamislijo, da bi Šmarješke Toplice naredili še bolj prepoznavne. Sodelovanje pri projektu evropskega ocenjevanja urejenosti krajev in mest Entente Florale je (bila) odlična priložnost za promocijo občine in nadaljnje vključevanje v projekte, ki jih financira Evropska unija.

Že od začetka leta so sodelujoči pripravljali najrazličnejšo dokumentacijo, veliko poudarka je bilo na delovanju osnovne šole in vrtca, tovarni, zdravilišču in društvih, ki se še dodatno trudijo za prepoznavnost občine.

Na dan ocenjevanja, zadnjega junija, je v Šmarješke Toplice prišla tudi ocenjevalna komisija in si ogledala Osnovno šolo z vrtcem Sonček, pokopališče ob cerkev Karmelske Matere Božje v Slapih, Klevevž, Vinji vrh in cerkev sv. Jožefa, Belo Cerkev in Hišo žive dediščine ter terme z zdraviliškim parkom.

Šele 23. septembra pa so v Brnu na Češkem podelili priznanja. »Na svečano prireditev smo prišli v dolenjskem slogu, ob zvokih harmonike. Zagotovo smo popestrili vzdušje na slovesnem večeru. In končno smo dočakali tudi podelitev. Prejeli smo srebrno priznanja, kar si štejemo v čast, saj smo bili edini slovenski predstavnik v tekmovanju, v konkurenci z 11 kraji iz držav Avstrije, Irske, Nizozemske, Madžarske, Nemčije, in Belgije. Veseli smo tudi, da je komisija prepoznala projekt Hiše žive dediščine kot zelo inovativen in prodoren, za kar smo prejeli posebno priznanje,« pravijo sodelujoči.

Kljub visokem priznanju se zavedajo, da občini manjkajo urejene parkovne površine in zgledni vaški trgi, zato bodo v prihodnosti delali tudi na tem.

Vir: Občina Šmarješke Toplice, M. S.
Foto: TIC Šmarješke Toplice