Smrt dojenčice poudarja potrebo po reformi sistema obveščanja v zdravstvu

13. apr. 2024, ob 11.39
Posodobljeno pred 2 mesecema
17
70 SEK

Tragična smrt sedemmesečne dojenčice v Murski Soboti je razkrila resne pomanjkljivosti v sistemu obveščanja patronažnih služb. Starši so dojenčico februarja pripeljali na urgenco, kjer kljub poskusom oživljanja ni preživela. Incident je pokazal, da Zdravstveni dom Murska Sobota ni bil obveščen o nosečnosti matere, saj ta ni uradno prijavila svoje nosečnosti.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je po tem dogodku pozval k boljši ureditvi sistema obveščanja. Kljub obstoječim pravilnikom, ki zahtevajo, da porodnišnice obvestijo patronažne službe o rojstvih na dan odpusta, večina porodnišnic to odgovornost prelaga na matere. Po besedah NIJZ, se mora to spremeniti, saj dolgoletna opozorila o tej problematiki doslej niso bila ustrezno upoštevana.

Patronažne službe naj bi po priporočilih obiskale otroka in novorojenčka v 24 urah po prihodu iz porodnišnice, a to pogosto ni izvedljivo zaradi neenotnega in neučinkovitega načina obveščanja. NIJZ poudarja, da nekateri zdravstveni domovi že iščejo rešitve, kot je dnevni obisk patronažnih sester v porodnišnicah za pridobivanje informacij.

Ministrstvo za zdravje je izpostavilo, da je obveščanje že regulirano s pravilnikom za preventivno zdravstveno varstvo, vendar priznavajo, da je potrebno izboljšati izvajanje teh pravil. Ob tem intenzivno sodelujejo z NIJZ in pripravljajo rešitve, ki bodo omogočile boljšo zdravstveno obravnavo vseh pacientov, še posebej otročnic in novorojenčkov, v sklopu patronažnega varstva.

Okus poletja: 5 receptov za osvežilne limonade
S svojo bledo rumenkasto barvo, kiselkastim okusom in pravo zakladnico vitaminov limonada gasi žejo že veliko generacij. Današnji podatki kažejo, da sladkan sok limone najbrž izvira iz Azije, od

 

Vir: N1
Foto: www
17
70 SEK