Smrt enega najokrutnejših morilcev v Sloveniji

24. apr. 2024, ob 09.33
Posodobljeno pred 1 mesecem
84
170 SEK

Boštjan Koprivnikar, eden izmed najbolj zloglasnih obsojencev v slovenski zgodovini, je ta vikend v zaporu na Dobu izgubil boj z rakom. Koprivnikar, ki je bil obsojen na 30 let zapora zaradi dvojnega umora, je svojo kazen prestajal v največjem slovenskem zaporu, kjer je preživel več kot polovico dodeljene kazni.

Koprivnikar, rojen v Litiji, je bil skupaj s pajdašem odgovoren za mučenje in umor 18-letne Nine Dobrič iz Zagorja ob Savi in 30-letnega Stojana Kranjca iz Kresnic. Oba umora, ki sta pretresla slovensko javnost, sta bila izvedena s posebno brutalnostjo in brezobzirnostjo, kar je Boštjana Koprivnikarja uvrstilo med najokrutnejše morilce v državi.

Po poročanju virov blizu zaporniških oblasti, 45-letni Koprivnikar ni kazal znakov izboljšanja v boju proti bolezni, ki je nazadnje zahtevala njegovo življenje.

SPOMNIMO SE PRIMERA KOPRIVNIKA: 

Boštjan Koprivnikar, ki je poleti 2002 s pajdašem Simonom Trančarjem umoril 18-letno Nino Dobrič iz Zagorja in Stojana Kranjca, je bil obsojen na maksimalno predvideno enotno kazen 30 let zapora. Brutalna narava njegovih dejanj je pretresla Slovenijo, posebej zverinski način mučenja mlade Nine, ki so jo z vlečno kljuko avtomobila vlekli po travniku, nato pa njeno truplo odvrgli v Savo.

Koprivnikarjev zagovornik se je v pritožbi skliceval na odločitev ESČP, ki je našlo, da je bila pri razlagi člena iz kazenskega zakonika iz leta 2008, ki se nanaša na stek kaznivih dejanj, storjena napaka. Sodišče je menilo, da bi morala biti enotna kazen višja od najvišje izrečene kazni za posamezno dejanje, vendar ne sme preseči 20 let. Glede na to odločitev je Petek zahteval znižanje kazni na 20 let.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

Vendar je vrhovno sodišče presodilo, da bi takšna odločitev predstavljala nasprotje s temeljnimi načeli pravosodnega sistema. V svoji odločitvi so pojasnili, da zakonodajalec ni predvidel, da bi enotna kazen bila nižja od kazni za posamezna dejanja, kar predstavlja prekrito pravno praznino. Zavzeli so stališče, da mora biti v Koprivnikarjevem primeru izrečena 30-letna kazen, saj bi dvajsetletna kazen bila v nasprotju z načelnimi izhodišči in enakostjo.

Dodatno je Koprivnikar na ESČP zahteval odškodnino v višini 122.600 evrov za kršenje pravic, vendar je sodišče tudi to zahtevo zavrnilo.

S to odločitvijo se je zaključila pravna saga, ki je trajala več let in je pustila globok vtis na slovensko javnost. Pravni postopki, ki so sledili tem zločinom, so bili središče pozornosti in razprav o pravičnosti in učinkovitosti slovenskega pravosodnega sistema. Vrhovno sodišče je s svojo odločitvijo potrdilo, da bo v primerih tako hudega kriminalnega obnašanja uporabljeno celotno rigoroznost zakona, s čimer zagotavlja, da pravičnost za žrtve ostaja na prvem mestu.

Nina pa žal ni bila edina žrtev:

Boštjan Koprivnikar je imel a svoji vesti še en brutalen umor. Skupaj s pajdašem Trančarjem sta z žalitvami in grožnjami “Pička ti materna, smrduh, ubil te bom!” napadla Stojana Kranjca. Skupaj s Simonom Trančarjem sta napad nadaljevala z uporabo bokserja, stolov, noža in sekire. Po zločinu sta njegovo truplo odpeljala in ga zavrgla nekje med Litijo in Zagorjem. Trupla nikoli niso našli, Kranjca so svojci prijavili kot pogrešanega šele pet let po dogodku.

Koprivnikar se je med sojenjem zavil v molk, medtem ko je Trančar zavračal očitke, trdeč, da so ga kriminalisti želeli nepravično obtožiti. Pravnomočna sodba je Koprivnikarju prisodila 30 let zapora, Trančarju pa 15 let, kasneje pa je bila Trančarju kazen povišana na 20 let.

Koprivnikar (levo) in Trančar (desno)

Koprivnikarjeva smrt morda pomeni končno zaprtje poglavja za družini žrtev, ki so leta čakale na pravičnost in so sedaj morda našle nekaj miru.

Pripravil: NaDlani.si

84
170 SEK