• 29.12C Novo mesto
  • 17:09
  • Ned, 18.08.2019

SODNI DAN: Vsi slovenski gasilci in električarji na terenu, veter podira vse!

Jutri bo oblačno. Padavine se bodo zjutraj krepile in čez dan zajele vso Slovenijo.

LJUBLJANA, NOVO MESTO – Vreme danes povzroča precej dela gasilcem, štabom civilne zaščite in enotam električarjem.

Močan veter

Jugozahodnik še bo okrepil, v višjih legah bo presegal hitrost 100 km/h, tudi ponekod po nižinah pa hitrost 70 km/h. Oslabel bo v torek dopoldne, sporočajo z Agencije Republike Slovenije za okolje in prostor. Drugače povedano: dela prej omenjenim ekipam ne bo zmanjkalo! Veter podira drevesa, več kot 5000 ljudi je brez elektrike.

Še bo deževalo

Zvečer in ponoči bo oblačno. Padavine se bodo pojavljale predvsem v severozahodnih krajih ter ponekod na jugu Slovenije. Pihal bo močan južni do jugozahodni veter. Temperature bodo od 6 do 13, na Primorskem do 15 °C.

Jutri bo oblačno. Padavine se bodo zjutraj krepile in čez dan zajele vso Slovenijo. Do ponedeljka zjutraj je na zahodu države padlo med 30 in 70 litrov na kvadratni meter, ponekod tudi več. Od ponedeljka zjutraj do torka zvečer bo na zahodu padlo še 50 do 100 litrov na kvadratni meter, lokalno tudi več. Drugod bo padavin bistveno manj. Zaradi odjuge in velike količine novega snega je v gorah velika nevarnost snežnih plazov.

Kje popravlja?

Vipava v zgornjem toku že upada, v spodnjem toku pa še postopno narašča in bo zvečer v Mirnu dosegla najvišji pretok okoli 340 m3/s. Po prehodnem upadanju v noči na torek bo v torek čez dan ponovno narasla. Poplavljene površine bodo lahko še nekoliko večje kot v ponedeljek.

Na območju pogostih poplav se razlivajo tudi reka Ljubljanica in posamezni vodotoki na Notranjskem krasu. Poplavljene površine na Ljubljanskem barju in kraških poljih se bodo v torek še povečevale.

V noči na torek bo močneje narasla Sava v zgornjem toku in njeni pritoki.
V torek čez dan bodo reke s povirji v Polhograjskem, Cerkljanskem in Škofjeloškem hribovju po krajšem upadanju znova narasle in se razlivale.

Reka Kolpa se razliva v zgornjem toku, ponoči pa se bo začela razlivati tudi v spodnjem toku. V torek pričakujemo ponoven porast rek tudi na Primorskem, kjer so možna ponovna poplavljanja.

V torek predvidoma sredi dneva bo Sava začela poplavljati na izpostavljenih mestih v srednjem toku.

Arso, D.P.

SODNI DAN: Vsi slovenski gasilci in električarji na terenu, veter podira vse!
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.