• 10.66C Novo mesto
  • 22:36
  • Čet, 28.05.2020

Šokantne besede ministra: Renault koronavirusne krize morda ne bo preživel

Francoski avtomobilski proizvajalec Renault je v resnih finančnih težavah in brez pomoči francoske vlade koronavirusne krize morda ne bo preživel, je danes opozoril francoski finančni minister Bruno Le Maire. Poudaril je, da bo vlada, ki je v imenu države ena največjih delničark družbe, pomoč odobrila, ko jo bo Renault seznanil s svojo strategijo.

 Le Maire je v pogovoru za radio Europe 1, ki ga povzemajo tuje tiskovne agencije, komentiral tudi medijsko poročanje, da naj bi Renault razmišljal o zaprtju več tovarn v Franciji, vključno z najpomembnejšo v Flinsu severno od Pariza. »Stališče vlade in države kot delničarke je, da se Flins ne sme zapreti,« je poudaril.

Prodaja novih vozil v EU je namreč aprila upadla za več kot 75 odstotkov

Renault je v prvem četrtletju letos vknjižil 10,1 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 19,2 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. V celotnem lanskem letu so bili rezultati najslabši v desetletju. V družbi težave pripisujejo posledicam pandemije novega koronavirusa, ki velike preglavice sicer povzroča večini avtomobilskih proizvajalcev.

Prodaja novih vozil v EU je namreč aprila upadla za več kot 75 odstotkov, kar je največji padec, odkar Evropsko združenje proizvajalcev avtomobilov (ACEA) beleži statistiko. V Franciji se je prodaja skrčila za 88,8 odstotka.

NaDlani.si; Foto: Pixbay