Solzivec in protesti v Malmöju

10. maj. 2024, ob 09.10
Posodobljeno pred 1 mesecem
5
70 SEK

V Malmöju v Švedski, ki gosti letošnje tekmovanje za Pesem Evrovizije, so se zaostrile razmere zaradi prisotnosti izraelske predstavnice Eden Golan, ki s svojim sodelovanjem na tekmovanju vzbudi veliko pozornosti in kontroverznosti. Med drugim polfinalnim večerom je prišlo do množičnih protestov, kjer so se zbrali podporniki Palestine, ki nasprotujejo udeležbi Izraela na tekmovanju zaradi njihove vojaške vpletenosti v Gazo.

Okoli 10.000 protestnikov, med njimi znana podnebna aktivistka Greta Thunberg, se je zbralo na Stortorgetu, osrednjem trgu v Malmöju, mahajoč s palestinskimi zastavami in nosili napise, ki kritizirajo Evrovizijo in zahtevajo izključitev Izraela iz tekmovanja. Policija je ob poskusu protestnikov, da se prebijejo do arene, kjer je potekal drugi polfinalni večer, uporabila solzivec za razganjanje množice.

Situacija se še bolj zaplete z izjavo izraelske pevke Eden Golan, ki je kljub izžvižganju na vaji in visoki stopnji napetosti uspela priti v finale. Izraelski premier Benjamin Netanjahu ji je celo poslal sporočilo podpore, kljub mednarodni kritiki in nadaljevanju kopenske ofenzive na Rafo.

Varnostne razmere so zaradi konflikta izjemno napete, zato Eden Golan preživlja večino časa zaprta v svoji hotelski sobi, obkrožena z oboroženimi policisti. Protesti pa nadaljujejo s kritikami na račun dvojnih meril Evrovizije, saj so lani izključili Rusijo zaradi njenih vojaških dejanj, medtem ko Izrael še vedno lahko sodeluje.

Tedenski horoskop za vse znake od 8. do 14. julija
Tedenski horoskop nadaljuje sanjske in romantične teme, ki so definirale prejšnjega. Luna narašča po čudoviti mladi luni v raku prejšnjega tedna in izziv je ugotoviti, kdaj je čas za korak napr

Ta dogodek odpira širše vprašanje o politični naravi mednarodnih kulturnih dogodkov in kako ti odražajo ali vplivajo na mednarodne konflikte in človekove pravice.

5
70 SEK