• 10.89C Novo mesto
  • 07:24
  • Tor, 22.10.2019

Sramota na slovenskih železnicah: invalidka na vozičku potovala v skladišču oz. kolesarnici

Bila je sama, če odmislimo vsa kolesa, nikomur pa ni bilo mar, da bi ji ponudil kozarec vode ali jo morda pospremil na toaleto.

LJUBLJANA – Slovenski športniki invalidi so tudi vrhunski plesalci z mednarodnimi uspehi, tudi 23-letna Nastija Fijolič iz kraja Kapele pri Brežicah. Nastija je študentka fotografije. Pri štirih letih so ji diagnosticirali spinalno mišično atrofijo tipa 2. Njene mišice niso dovolj močne, da bi popolnoma opravljale svojo funkcijo. Zato se hitro utrudi. A pri odkrivanju sveta je to ne ustavi! Je tudi aktivna vlogerka, to pot pa je svetu posredovala brutalen video o razmerah, v katerem invalidi potujejo z vlaki Slovenskih železnic.

Dve uri in 22 minut poti med Ljubljano in Koprom je preživela v kolesarnici. Bila je sama, če odmislimo vsa kolesa, nikomur pa ni bilo mar, da bi ji ponudil kozarec vode ali jo morda pospremil na toaleto.

„Sem na vagonu, kjer so parkirana kolesa. Drugače z invalidskim vozičkom ne morem potovati,“ je povedala Nastija, ki jo je razjezilo dejstvo, da je plačala kot hodeči državljani Slovenije, pristala pa je v skladišču oz. v kolesarnici. „Moj pogled je tak kot da sem begunec!“ je še dodala v svojem vlogu.

Za pojasnila smo se obrnili na Slovenske železnice, odgovore čakamo.

D.P.