• C Novo mesto
  • 11:33
  • Čet, 22.02.2024

Stavka brez konca na vidiku, začel se je peti teden zdravniške stavke

Stavka zdravnikov v Sloveniji ni novost, saj so od osamosvojitve države izvedli že enajst stavk, pri čemer je bila najdaljša leta 2016, ko je trajala 27 dni.

V Sloveniji se zdravniška stavka, ki jo vodi Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides, nadaljuje že peti teden. Stavka, ki se je začela 15. januarja 2024, je ena izmed najdaljših stavk v zgodovini slovenskega zdravstva. Glavni razlog za stavko so zahteve po izboljšanju plačilnih razmerij, ki so se pojavila po povečanju plač mlajših zdravnikov v letu 2023.

Med stavko so bili že na začetku omejene nekatere zdravstvene storitve, vključno z odpovedjo nenujnih posegov. Vendar pa zdravniki še vedno zagotavljajo minimalno oskrbo, ki je zakonsko predpisana med stavko, vključno z nujnimi primeri, oskrbo bolnikov starih nad 65 let ali mlajših od 18 let, nosečnic in ukrepi za preprečevanje ali obvladovanje nalezljivih bolezni.

V zadnjem času so se zdravniki odločili za bolj striktno spoštovanje delovnih ur, počitkov in odmorov za kosilo, kar je povzročilo dodatne motnje v zdravstvenem sistemu. Milenko Stanković, podpredsednik Fidesa, je napovedal, da bodo v UKC Ljubljana izvajali le zakonsko minimalno potrebne storitve. Prav tako je omenil, da bodo zdravniki dosledno upoštevali kolektivno pogodbo, vključno z odmorom za kosilo in pripravo na delo, kar običajno ne počnejo.

Medtem se pogajanja z vlado nadaljujejo, vendar brez vidnega napredka. Vlada vztraja pri reševanju plačilnih zahtev zdravnikov kot dela celovite reforme plač v javnem sektorju, medtem ko zdravniki zahtevajo izpolnitev obljub, zapisanih v Uradnem listu oktobra 2022, o oblikovanju ločenega plačnega stebra za vse, ki delajo v zdravstvu.

Zaradi stavke so v nekaterih bolnišnicah opazili povečanje števila odpovedi nenujnih terminov, kar je povzročilo naraščajoče nezadovoljstvo med pacienti in nekateri komentatorji so začeli kriviti tako vlado kot zdravnike za težave pacientov.

Pripravil: NaDlani.si, foto: Canva