Ste ga čutili? Ponoči spet zatreslo

12. mar. 2024, ob 08.47
5
40 SEK

V zgodnjih urah današnjega dne, so prebivalci Bele Krajine občutili rahlo tresenje tal. Seizmološka služba Republike Slovenije je potrdila, da je ob 2.15 uri po lokalnem času, zabeležila potres magnitude 1,9 na Richterjevi lestvici, katerega epicenter je bil lociran 4 kilometre jugovzhodno od Črnomlja, nekje 78 kilometrov daleč od prestolnice Ljubljane.

Globina seizmičnega dogodka je bila merjena na 2 kilometra pod zemeljsko površino, kar potrjuje, da je šlo za površinski potres, ki so ga lahko občutili prebivalci v neposredni bližini epicentra. Kljub temu, da so ga zaznali številni prebivalci regije, poročil o škodi ni, saj intenziteta potresa po evropski potresni lestvici EMS-98 ni presegla IV. stopnje.

Agencija RS za okolje, ki skrbi za natančno spremljanje seizmične aktivnosti, je potrdila, da so bili vsi podatki o potresu skrbno preverjeni. Poudarjajo pomen vzpostavljenega sistema zgodnjega opozarjanja, ki omogoča hitro reakcijo in morebitno zmanjšanje škodljivih posledic ob večjih potresnih dogodkih.

Pripravil: NaDlani.si, vir: ARSO potresi, foto: Canva

5
40 SEK