• 17.66C Novo mesto
  • 17:33
  • Sre, 23.10.2019

Ste jedli na piknikih čevapčiče, pleskavice …? Potem bo to za vas šok

Inšpektorji nad uporabo sulfita v proizvodnji mesnih pripravkov.

LJUBLJANA – Inšpekcija uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je septembra izvedla poseben nadzor nad uporabo aditiva iz skupine sulfitov. Pod lupo je vzela osem trgovskih verig, 22 mesnic in 17 gostinskih obratov, skupaj pa so inšpektorji odvzeli 34 vzorcev, prisotnost sulfita so ugotovili pri enem, so sporočili s kmetijskega ministrstva.

Kaj so preverjali inšpektorji?

Inšpekcija je posebni nadzor izvedla po tem, ko je predhodno ugotovila nedovoljene vsebnosti aditiva iz skupine sulfitov v petih vzorcih mesnih pripravkov. Nadzor je izvedla na sedežih trgovskih verig, ki imajo v svojih trgovinah mesnice, v katerih pripravljajo mesne pripravke (čevapčiče, pleskavice in pečenice), mesnicah in gostinskih obratih, ki sami pripravljajo omenjene mesne pripravke.

Inšpektorji so preverjali recepturo za maso, iz katere pripravljajo mesne pripravke, rezultate notranjih kontrol nad omenjeno skupino proizvodov, korektivne ukrepe pri tistih proizvajalcih, ki so že imeli neustrezne rezultate, ustreznost korektivnih ukrepov, roke uporabnosti proizvodov, morebitno spremembo rokov uporabnosti in receptur proizvodov ter začimbe in aditive, ki jih proizvajalec uporablja pri proizvodnji.

Vzorec, ki je potrdil uporabo sulfita, je po ugotovitvah inšpektorjev primer nepoštene prakse, neprepoznane s strani odgovornih nosilcev živilske dejavnosti. Pregled dokumentacije je namreč pokazal, da ni šlo za sistemsko načrtno dodajanje nedovoljenega aditiva s strani nosilca živilske dejavnosti, ampak je bila uporaba tega praksa posameznikov. “Izvajanje priprave mesnih izdelkov v tem primeru ni bilo skladno z navodilom za delo in recepturo,” so pojasnili.

Nedovoljena praksa v večjih trgovskih verigah

Odkrita nedovoljena praksa pri proizvodnji mletega mesa in mesnih pripravkov je bila razširjena predvsem v obratih ‘mesnic’ v večjih trgovskih verigah. Medtem je v sistemu gostinskih obratov niso odkrili.

Kaj je sulfit

Uporaba omenjenega aditiva, ki sodi tudi v skupino alergenov, v mesnih pripravkih ni dovoljena. Sulfit sicer preprečuje oksidacijo mesnega pripravka.

NaDlani.si; Foto: Pixbay