Štirikratni umor – pravnomočna oprostitev Kristijana Kamenika pusti zločin v Tekačevem neraziskan

18. apr. 2024, ob 08.37
Posodobljeno pred 1 mesecem
36
80 SEK

Celje, 18. april 2024 – Po več kot dveh desetletjih pravne bitke, senat celjskega višjega sodišča je pravnomočno oprostil Kristijana Kamenika v povezavi s štirikratnim umorom v Tekačevem. Ta odločitev pomeni, da bo ta tragičen dogodek ostal neraziskan, saj nobena oseba ne bo odgovarjala za smrt štirih nedolžnih ljudi.

Kristijan Kamenik je bil prvič obsojen leta 1999 za umor treh oseb ter enega umora poskusa. A vrhovno sodišče je pozneje razveljavilo to sodbo. Kljub temu je bil Kamenik deležen dolgotrajnih pravnih postopkov, ki so se raztezali preko več let. Kljub prizadevanjem tožilstva ni bilo mogoče vzpostaviti nedvoumnega dokaznega gradiva, ki bi povezalo Kamenika z zločinom.

Po 26 letih sojenj in pravnih preiskav je senat celjskega višjega sodišča ugotovil, da ni dovolj dokazov, ki bi Kamenika povezovali s prizoriščem zločina ali dejanjem samo. Sodnica Alenka Jazbinšek Žgank je pojasnila, da kljub nekaterim navedbam prič ni bilo materialnih dokazov, ki bi potrdili Kamenikovo prisotnost na kraju zločina. Prav tako ni bilo najdenih bioloških sledi, ki bi pripadale obdolženemu.

Nadaljnje pravne korake je tožilstvo napovedalo, a niso bili uspešni. Tožilec Gorazd Kacijančič se je pritožil zaradi domnevno nepravilno ugotovljenega dejanskega stanja, vendar pritožba ni bila sprejeta.

Ortodont na napotnico: kako izbrati pravega ortodonta za vašega otroka
Ortodontska oskrba je ključen člen pri zagotavljanju zdravega in lepega nasmeha, še posebej pri otrocih in mladostnikih. Kako hitro do ortodonta na napotnico, katere so prednosti ortodontske oskrbe

Zgodba se dodatno zaplete s pojavom novega osumljenca, neuradno hrvaškega državljana, za katerega se trdi, da je živel na otoku Pag. Kljub zahtevi tožilstva za preiskavo se zadeva ni premaknila naprej.

Kristijan Kamenik je trenutno v priporu zaradi obtožb preprodaje drog, potem ko so ga aretirali v Slovenski Bistrici in mu zasegli kokain.

Kljub trudu pravosodnih organov in vpletenih je ta grozljiv zločin ostal neraziskan. Zadnje dejanje v tej dolgi pravni zgodbi pusti žrtev brez pravice in družine brez odgovorov.

 

36
80 SEK