• C Novo mesto
  • 20:15
  • Pon, 15.04.2024

Švedska masaža in njene prednosti

Švedska masaža je zagotovo ena izmed najbolj poznanih masaž v zahodnem svetu, je pa tudi osnova za različne druge vrste masaž, kot so športna masaža, aroma terapijska masaža, masaža globokih tkiv in še bi lahko naštevali. Masaža je namenjena stimulaciji krvnega pretoka in sprostitvi napetih mišic, prav tako pa ne smemo pozabiti na to, da lajša takšne in drugačne bolečine.

Švedska masaža v sebi združuje številne tehnike masaž, tako grške, egipčanske, rimske in kitajske. Pri tej masaži se obdelujejo mehki deli telesa na področju nog, rok, zgornjega dela prsnega koša, hrbta, trebuha in obraza.

Takšna masaža je odlična za začetnike, torej za tiste, ki še nikoli niso bili na masaži ali pa masažni salon obiščejo zelo redko. Največ ljudi se odloči za 50 do 60-minutno masažo, a prav daljša, 90-minutna masaža bo terapevtu nudila dovolj časa, da obdela mišično tkivo in doseže učinkovite rezultate.

Švedska masaža je lahko počasna in nežna ali pa živahna in z močnejšimi prijemi. To je seveda odvisno od osebnega pristopa terapevta ter od tega, kaj želi s takšno masažo doseči. Na splošno masaža sodi med najpreprostejše tehnike zdravljenja in sredstev za izboljšanje počutja. Še posebej se priporoča ljudem, ki so preobremenjeni, potem športnikom, ljudem s kroničnimi bolečinami, poslovnežem in tako naprej. Za njo je značilno tudi to, da zajema celotno telo. Začne se na hrbtu, konča pa pri trebušnih mišicah.

V primeru, da lahko prenesete večji pritisk in se želite znebiti kronične mišične bolečine, vam priporočamo masažo globokih tkiv, za katero smo že omenili, da je le ena od različic švedske masaže. Če trpite zaradi bolečin, potem boste terapevta morali obiskati večkrat. Prepričajte se tudi v to, da masažo opravlja izkušena oseba z licenco.

Potek švedske masaže

Pred švedsko masažo vas bo terapevt povprašal, če imate kakšne poškodbe, alergije, če ste noseči in podobno. Takrat lahko maserju tudi zaupate, ali želite nežno ali bolj grobo masažo. Nato vam bo nakazal, da se uležete na mizo, ter vam pokazal, kako to storite. Ležite lahko z obrazom navzgor ali z obrazom navzdol.

Švedska masaža se nato začne s tem, da terapevt na vaše telo nanese lubrikant, se pravi masažno olje, nato pa začne izvajati različne masažne prijeme, med katere na primer sodijo gladenje, gnetenje, vtiranje, udarjanje, tresenje in gimnastični gibi. S takšnimi gibi se dodobra ogreje mišično tkivo, sprostijo se napetosti in “razvozljajo” različni mišični vozli. Masaža med drugim tudi dodobra sprošča.

Najprej se boste na mizo ulegli s trebuhom navzdol, obraz pa boste naslonili na posebno odprtino na mizi. Na ta način bo vaša hrbtenica v pravilnem položaju. Masažni terapevt bo najprej začel obdelovati vaš hrbet, nato pa se bo posvetil nogam. Ko bo končal z zadnjo stranjo vašega telesa, vas bo prosil, da se obrnete na hrbet. Nato se bo posvetil nogam, obema rokama, vratu in ramenom.

Če ste si rezervirali “le” 50-minutno masažo, potem lahko terapevta poprosite, da določenemu predelu telesa posveti več časa. Prav tako ga opozorite, ča vas bo masiral prenežno ali pregrobo.

Vse prednosti švedske masaže

Pozitivni učinki masaže se kažejo na fizičnem, energetskem in psihološkem nivoju. Švedska masaža bo pomirila vas živčni sistem ter vam dala občutek sproščenosti, pa tudi počutili se boste bolje. Manj bo anksioznosti in različnih napetosti v telesu,  zaradi tega boste tudi manj depresivni. Obenem masaža pospešuje cirkulacijo krvi,  s tem pa pretok kisika in hranilnih snovi po telesu, zaradi česar boste imeli več energije. Stimulira tudi limfni sistem, ki iz telesa odvaja odpadne snovi.

Če trpite zaradi mišičnih krčev, bo masaža pomagala tudi na tem področju. Z njo lahko obvladujete tudi stanja, kot je na primer artritis.

Švedska masaža ni priporočljiva v primeru, da imate vročino, infekcijo, vnetje, osteoporozo in podobne medicinske težave. Vsekakor masaže ne priporočamo takrat, ko ste bolni. Če imate kakršne koli dvome o tem, ali je masaža primerna tudi za vas, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Kaj pa gola koža?

Švedska masaža je masaža, ki se ji prepustite goli, pokriti ste z brisačo ali rjuho. Masažni terapevt bo sproti odkrival tiste dele telesa, ki jih bo masiral. Če je gola koža nekaj, kar vas spravi iz cone ugodja, potem lahko na sebi obdržite spodnje perilo.

Od kod izvira njeno ime?

Švedska masaža, imenovana tudi klasična masaža, se tako imenuje zato, ker ima svoje korenine na Švedskem. Njen utemeljitelj je švedski profesor in zdravnik Per Henrik Ling, ki je velik poudarek dal na medicinsko razgibavanje, gimnastične gibe, trenje, pritiskanje, udarjanje, vibracijo in kroženje.

Kakšna je razlika med švedsko masažo in masažo globokih tkiv?

Čeprav se švedska masaža uporablja v zelo veliko primerih, pa je masaža globokih tkiv najboljša takrat, ko gre za manjše poškodbe mišičnega tkiva in kronične težave z mišicami. Masaža globokih tkiv se namreč osredotoča na globje predele mišic, masažni gibi pa so v obliki močnega in konstantnega pritiska na mišico, dokler se le-ta ne sprosti. Na splošno lahko rečemo, da je masaža globokih tkiv bolj groba, medtem ko je švedska masaža bolj sproščujoča. Od vas je odvisno, za katero vrsto masaže se boste odločili.