• C Novo mesto
  • 18:32
  • Sre, 12.06.2024

Ste na dopustu na Hrvaškem? Zaradi smrtonosne bakterije najljubši suhomesnati izdelek takoj umaknili iz prodaje

Državni inšpektorat Republike Hrvaške je v ponedeljek obvestil potrošnike o takojšnjem umiku živila zaradi ugotovljene nevarne bakterije, piše portal Danica.hr. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, gre za odpoklic izdelka Kulen 55 VP, LOT številk 90061995 in 90062876, z rokom uporabnosti do 16. septembra letos. Izdelek je odpoklican zaradi identificirane bakterije Listeria monocytogenes in ni v skladu z uredbo Evropske komisije o mikrobioloških merilih za živila. Proizvajalec kulena je podjetje Bermes d.o.o. iz Donje Pušće, so sporočili z državnega inšpektorata.

Infektologi opozarjajo, da listerija pogosto povzroči okužbo osrednjega živčevja. Bakterija ima posebno težnjo, da vdre v možgansko tkivo in možganske membrane. Okužba z listerijo lahko povzroči paralizo možganskih živcev in okončin, meningitis, encefalitis (vnetje možganov) in smrt. Zdravi se s posebnimi antibiotiki. Strokovnjaki, zdravniki in znanstveniki, opozarjajo na visoko stopnjo umrljivosti. Ne glede na terapijo se skupna umrljivost giblje med 20 in 30 odstotki, poudarjajo hrvaški infektologi.

Po zapisih portala Danica.hr je to že 11. primer odkritja nevarnih bakterij v prehrambenih izdelkih na Hrvaškem v zadnjih 20 mesecih. Šlo je predvsem za fileje lososa, kajmak, različne ribe (tune in postrvi) ter klobase (jagger in češnjovka), piše portal Danica.hr.

N. D.; Foto: Shutterstock