Tajvan stresel silovit potres: več kot 700 poškodovanih, številni še vedno ujeti

03. apr. 2024, ob 09.19
Posodobljeno pred 2 mesecema
24
100 SEK

Tajvan je doživel enega najmočnejših potresov v zadnjih desetletjih, ki je z magnitudo 7,4 prizadel otok zgodaj zjutraj. Epicenter potresa je bil lociran v morju, 18 kilometrov južno od mesta Hualien, na globini 34,8 kilometra. Seizmologi opozarjajo, da bi lahko v prihodnjih dneh prišlo do nadaljnjih močnih potresnih sunkov.

V nesreči je bilo poškodovanih več kot 700 ljudi, štiri so izgubile življenje, medtem ko je v porušenih stavbah ujetih še 77 ljudi. Gasilci in reševalne ekipe intenzivno delajo na tem, da bi dosegli in rešili ujete osebe, pri čemer so se soočili s številnimi izzivi, vključno z nadaljnjimi popotresnimi sunki in zemeljskimi plazovi, ki so zaprli nekatere ceste.

Potres je povzročil obsežno materialno škodo, zlasti v mestu Hualien, kjer so se nekatere večnadstropne stavbe močno nagnile ali delno porušile. Po vladnih podatkih se je zrušilo 26 stavb, večinoma v manj poseljenih območjih. Potres je sprožil tudi opozorila na cunami za Tajvan, Japonsko in Filipine, ki pa so jih kasneje preklicali, saj nevarnost za cunami ni več prisotna.

Tajvanska predsednica Caj Ing Ven je obljubila pomoč vojske pri reševalnih naporih in pozvala prebivalce, naj sledijo navodilom pristojnih služb in se izogibajo uporabi dvigal. Pomoč so ponudili tudi iz tujine, z Japonskim premierjem Fumio Kišido na čelu, ki je izrazil pripravljenost na pomoč in izrazil solidarnost s Tajvanom, opisanim kot “japonska soseda na drugi strani morja”.

Majhne navade, ki vam bodo pomagale dvigniti energijo
Se tudi vam pogosto dogaja, da se čez dan počutite utrujeno, brez moči, volje in motivacije kljub temu, da ste spali zadostno število ur? Seveda je to lahko posledica nekvalitetnega spanca, stresa

To je bil najmočnejši potres na Tajvanu v zadnjih 25 letih, po besedah direktorja tajvanske uprave za vreme in seizmologijo Vu Čin Fuja. Kljub temu je otok zaradi strogih predpisov potresne gradnje in visoke stopnje ozaveščenosti o ravnanju v naravnih katastrofah preprečil še hujše posledice. Vu opozarja, da lahko v naslednjih dneh pričakujemo še več potresnih sunkov podobne moči.

Potres leta 1999, z magnitudo 7,6, je na Tajvanu zahteval 2.400 življenj, kar je opomin, kako uničujoče so lahko naravne nesreče za otok, ki se pogosto sooča s potresi. Ta dogodek je še en opomin na pomen pripravljenosti in odpornosti proti naravnim katastrofam.

Vir : N1

24
100 SEK