Tako bi izgledal ‘maščevalni’ jedrski napad na Rusijo: 40 milijonov žrtev v eni minuti!

17. mar. 2024, ob 07.43
24
180 SEK

Leta 2018, v začetku marca, na predvečer volitev, je ruski predsednik Vladimir Putin predstavil nove oborožene in jedrske zmogljivosti Rusije. Posebej izpostavil projekt jedrske rakete Sarmat. Ob tej priložnosti je bila objavljena tudi video animacija – po mnenju mnogih takrat stara morda 10 let – izstrelitve jedrske rakete, v kateri se zdi, da je raketa zadela Florido. Pojavile so se ocene, da je bil govor, ki ga je imel med predstavitvijo, najbolj bojevit do takrat.

»Toda izkazalo se je, da lahko to igro igrata dve osebi«

Takrat je Putin dejal, da je vojska razvila novo jedrsko orožje, ki lahko preseže ameriško obrambo. V drugi polovici dvournega govora je, kot so takrat poročali mediji, govoril o najnovejših ruskih vojaških zmogljivostih in, kot je zapisal Vice, ni bil subtilen, proti komu je orožje namenjeno. Prvo orožje, ki ga je Putin pohvalil, je bil RS-28 Sarmat, težka medcelinska balistična raketa, zasnovana za prenos jedrske bombe kamor koli na svetu. Zdaj pa je po drugi strani na družbenih omrežjih mogoče najti domnevno video simulacijo, neznanega in nepreverjenega izvora, ki prikazuje, kako naj bi bil lahko videti “maščevalni” jedrski udar, če bi Rusija izstrelila svoje strateško jedrsko orožje. Pristnosti posnetka in informacij, ki jih prinaša – vključno z oceno človeških žrtev – za zdaj ni mogoče preveriti.

To video animacijo je na X, nekdanjem Twitterju, objavil uporabnik Ukraine Front Line, ki se na X predstavlja kot medijska hiša, torej kot »neodvisni državljanski medij v Ukrajini/nekdanji uradni Twitter (profil) Sekretariata za mednarodne odnose z javnostmi za štab narodnega odpora 2014«. V besedilu objave uporabnik spominja na animacijo, predvajano kot del Putinovega govora. »Toda izkazalo se je, da lahko to igro igrata dve osebi,« je opozoril uporabnik, ne da bi neposredno navedel, čigav maščevalni udarec je bil.

Simulacija se je pojavila potem, ko je Putin v svojem zadnjem intervjuju ponovno spregovoril o možnosti jedrskega spopada. Ruski predsednik je dejal, da je Rusija še vedno v stanju bojne pripravljenosti in popolnoma pripravljena na jedrsko vojno, a da ji trenutno ne hiti.  Rekel je, da ZDA razumejo, da če Rusija namesti ameriške enote na rusko ozemlje ali v Ukrajino, bo ta korak obravnavan kot intervencija. “.

Vzeto iz konteksta?

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v četrtek spregovoril in dejal, da so ZDA Putinove komentarje o jedrskem orožju vzele iz konteksta. Kremelj je dejal, da komentarji o jedrskem orožju, ki jih je ruski predsednik Vladimir Putin podal v intervjuju za državne medije, ne predstavljajo grožnje za njegovo uporabo, in obtožil ZDA, da namerno vzamejo te izjave iz konteksta, poroča Reuters, Guardian pa poroča .

Tiskovni predstavnik Kremlja je prav tako poudaril da je Putin le odgovarjal na vprašanja novinarjev na to temo in ponavljal že dobro znane okoliščine, v katerih bi bila Rusija teoretično prisiljena uporabiti jedrsko orožje. Peskov je še poudaril, da je Putin v istem intervjuju dejal, da mu ideja o uporabi taktičnega jedrskega orožja v Ukrajini nikoli ni padla na pamet. »To je bilo namerno vzeto iz konteksta. Putin v tem intervjuju ni grozil z uporabo jedrskega orožja. Predsednik je govoril le o razlogih, zakaj bi bila uporaba jedrskega orožja neizogibna. To so razlogi, navedeni v naših ustreznih dokumentih, ki so znani po vsem svetu.Poleg tega so vsi na zahodu namenoma ignorirali njegove besede, da mu niti na misel ni prišlo, da bi uporabil taktično jedrsko orožje (v Ukrajini), kljub raznim situacijam, ki so se zgodile med boji .To je namerno izkrivljanje konteksta in nepripravljenosti poslušati predsednika Putina,« je dejal Peskov.

N. D.; Foto: Twitter

24
180 SEK