• 17.08C Novo mesto
  • 03:18
  • Tor, 04.08.2020

Takšna noč je za nami! Prebivalce prebudile sirene, priprave tudi na evakuacijo

Obilno deževje, ki bo danes ponehalo, je v nedeljo in v noči na ponedeljek povzročilo nekaj težav v zahodni, severni in osrednji Sloveniji. Na republiškem centru za obveščanje so zabeležili 19 dogodkov, ko je meteorna voda zalila ulice, cestišča, stanovanjske in druge objekte. Nekaj težav je v železniškem prometu in oskrbi z elektriko.

O težavah zaradi vremena poročajo iz občin Brezovica, Dravograd, Izola, Kranjska Gora, Naklo, Nova Gorica, Piran, Radovljica, Vrhnika in Železniki. Gasilci dveh poklicnih enot in 11 prostovoljnih gasilskih društev so prečrpavali vodo iz objektov, odmašili jaške za odtekanje meteorne vode, nameščali protipoplavne vreče in v Dravogradu spremljali pretok reke Drave, navaja poročilo republiškega centra za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje. Ob 6. uri je imela Drava pri hidroelektrarni Dravograd pretok 1086 kubičnih metrov na sekundo, pri Vuzenici je pretok znašal 1220, največji pa je bil pri hidroelektrarni Zlatoličje, kjer je znašal 1478 kubičnih metrov na sekundo, kažejo podatki Dravskih elektrarn Maribor. Ob tem se kaže trend naraščanja pretoka reke. Je pa zvok siren, ki so naznanjale nevarnost poplav, po poročanju časnika Večer okoli šeste ure zjutraj prebudil prebivalce na Ptujskem

Močan veter razkril del strehe stanovanjske hiše

Po podatkih Slovenskih železnic zaradi visokega nivoja vode v Bohinjskem predoru avtovlaki med Podbrdom in Bohinjsko Bistrico ne vozijo, lokalni potniški vlaki pa vozijo z zamudo. Na območju Sladkega Vrha je minulo noč zaradi napake brez električne energije ostalo 645 odjemalcev. Dežurni delavci elektro službe napako odpravlja.

Na območju Občine Idrija je v nedeljo popoldne v naselju Ledinske Krnice močan veter razkril del strehe stanovanjske hiše. Tamkajšnji prostovoljni gasilci so z rezervnimi strešniki pokrili približno pet kvadratnih metrov strehe, navaja center za obveščanje.

NaDlani.si; Foto: youtube