• 0.56C Novo mesto
  • 01:05
  • Tor, 24.11.2020

To je 100 najbogatejših Slovencev, skupaj imajo 5,8 milijarde evrov

Brez večjega presenečenja na vrhu lestvice stotih najbogatejših Slovencev, ki jo vsako leto objavlja revija Manager, že sedmo leto zapored ostajata zakonca Iza Sia in Samo Login.

Tudi na drugem mestu ni spremembe, tam sta še vedno zasidrana Sandi Češko in njegova partnerka Livija Dolanc. Skupna vrednost premoženja ocenjujejo na 345 milijonov evrov.

Prvo deseterico lestvice sestavljajo še Marko Pistotnik (210 milijonov evrov oz. enako kot lani), družina Lah (164 milijonov oz. tri odstotke manj), Damian Merlak (148 milijonov oz. 19 odstotkov več), Igor Akrapovič (139 milijonov oz. tri odstotke več), Tatjana in Albin Doberšek (123 milijonov oz. dva odstotka manj), Franc Frelih (123 milijonov oz. 10 odstotkov več), družina Šešok (120 milijonov evrov oz. 38 odstotkov več) ter Tone Strnad (118 milijonov oz. 36 odstotkov več).

Novincev je letos šest

Med njimi sta se znašla tudi košarkar Goran Dragić in hokejist Anže Kopitar. Dragićevo premoženje ob upoštevanju razlik med višino davka na dohodke v posamezni ameriški zvezni državi ocenjujejo na 51,4 milijona evrov, Kopitarjevo pa na 31,5 milijona evrov. Košarkar Luka Dončić je letos na lestvici najpremožnejših mladih milijonarjev z ocenjenim premoženjem 16,5 milijona evrov.

Med najbogatejšimi milenijci so med drugim izpostavili tudi razvijalca računalniških iger Marka Grgurovića s 15 milijoni evrov.

Med novinci na lestvici stotih najbogatejših Slovencev so med drugim tudi večinski lastnik proizvajalca kmetijske mehanizacije SIP Šempeter Uroš Korže, družina Moškotevc, ki se ukvarja z gradbeništvom in uvozom pijač (VOC Ekologija in Ahac), podjetnik in vlagatelj Boštjan Marovt (Metro) ter izdelovalec vrat Roman Pirnar.

Povratniki med najbogatejše

Na lestvico so se po eno- ali večletnem premoru vrnili: družina Gantar (KD), družina Sekavčnik (KD), Aleksander Jereb (Kompas Shop, Akustika), Primož in Karmen Kompara (Vitanest), Miran Zagožen (Zagožen), Jože Udovič (REM), Janko Šemrov (ACH), Štefan Krajnc (Cablex), družina Kopriva (Cablex), Jožef Rupnik (Kolektor), Jožef Potočnik (Kolektor), Ivan Albreht (Kolektor), družina Mižigoj (Medex) in Andrej Poglajen (Trgograd).

Skupno premoženje najbogatejše stoterice znaša 5,8 milijarde evrov, kar je 147 milijonov evrov več kot lani. Prag za vstop na lestvico se je sicer znižal za šest odstotkov na 20,9 milijona evrov, še razkrivajo pri reviji Manager.

 

Pripravila: BB., za NaDlani.si, foto: Pexels