• C Novo mesto
  • 05:49
  • Čet, 28.09.2023

To je Jan Plestenjak povedal o Ceci na Ptuju

Povedal je tudi, da je kot 12-letni fantič od mame dobil darilo slovar tujk. Mama mu je zapisala v posvetilu, da naj mu bodo tujke znanke, ne pa spremljevalke.

LJUBLJANA – Prva zvezda ptujskega festivala bo letos srbska pevka Ceca, tudi o tem pa je tekla beseda včeraj na TV Slovenija.

„Jaz sem ustvarjalec in imam veliko spoštovanje do vseh, ki ustvarjajo glasbo. Vem, koliko emocije in ljubezni je treba dati v to in seveda tukaj ne ocenjujem slogov ali pa jezikov,“ je v sinočnji oddaji Arena na TV Slovenija povedal Jan Plestenjak, cenjeni in spoštovani slovenski pevec.

“Če je privat organizator, se meni zdi popolnoma prav, da izbere, kogar hoče, saj smo na trgu. Če so organizatorji občine ali javni zavodi in se dogodek financira iz davkoplačevalskega denarja, mora vsak razmisliti, ali je to prav,“ je nadaljeval Plestenjak.

Ob tem je spomnil, da bolj kot balkanizacija slovenske glasbe le to ogroža anglizacija glasbe… Sam celo meni, „da je petje v tujem jeziku beg pred samim seboj oziroma pred lastno nesposobnostjo“. S tem je odgovoril vsem, ki menijo, tako je dejal tudi voditelj oddaje Igor Pirkovič, da je slovenski jezik precej robat in ne tako speven kot npr. angleščina ali hrvaščina.

Povedal je tudi, da je kot 12-letni fantič od mame dobil darilo slovar tujk. Mama mu je zapisala v posvetilu, da naj mu bodo tujke znanke, ne pa spremljevalke.

„Zakaj ne bi na Radio Slovenija en kanal vrtel le slovensko muziko?“ se je še vprašal Plestenjak in vrgel „rokavico“ nacionalnemu radiu, da tudi na tem področju nekaj naredi za slovensko identiteto.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: Zajem zaslona RTV