• C Novo mesto
  • 02:28
  • Ned, 21.04.2024

To je nova Renaultova petka, v Sloveniji v preteklosti številni “nori” na ta model

Novi Renault 5 je vznemirljiv električni avtomobil, ki bo uradno predstavljen februarja 2024.

LJUBLJANA – Nekaj dni pred uradno premiero, ki se bo odvijala na salonu v Ženevi, so se na spletu znašle prve fotografije novega Renaultovega električarja, poroča spletni portal Avtomanija.si.

Pri Renaultu so se odločili, da obudijo, predvsem pa trgu ponudijo osvežen in svoj čas tudi v Sloveniji zelo priljubljen model Renault 5, t.i. petko!

Novi Renault 5 je vznemirljiv električni avtomobil, ki bo uradno predstavljen februarja 2024. Tole vemo o njem, nam je pri pripravi članka pomagala umetna inteligenca.

Dizajn in stil:
Novi Renault 5 se poklanja slogu izvirnega modela z vizualnimi odmevi, kot sta oster sprednji del in nagnjen zadek kombilimuzine. LED luči so spredaj in zadaj, polnilna vrata pa se nahajajo na pokrovu motorja, kjer bi bila na originalu mreža hladilnika. Oblika konceptnega avtomobila nakazuje, da bo daljši in višji od izvirnika.

Zmogljivost in doseg:
Čeprav tehnične specifikacije niso bile v celoti razkrite, pričakujemo, da bo moč prihajala iz enega samega električnega motorja, ki poganja sprednja kolesa. Novi Renault 5 bo verjetno imel bistveno hitrejše pospeške kot original. Z enim polnjenjem naj bi prevozil vsaj 200 milj in s tem presegel doseg Renault Zoe. Možna je tudi električna kombi limuzina, glede na širok zadnji del in rdečo črto okoli strehe, ki spominja na originalni Renault 5 GT Turbo.

Lastnosti notranjosti:
V notranjosti pričakujemo digitalno armaturno ploščo in osrednji „infotainment“ zaslon na dotik, združljiv z Apple CarPlay in Android Auto. Novi avtomobil naj bi ponujal sedeže za pet ljudi in vsaj toliko prostora v prtljažniku kot današnja Zoe.

Zgodovinski kontekst:
Prvotni Renault 5, ki je bil predstavljen leta 1972, je bil nekoč eden najbolje prodajanih avtomobilov na svetu. Novi Renault 5 je del Renaultovega ambicioznega načrta za lansiranje 14 novih modelov, vključno s sedmimi popolnoma električnimi avtomobili, do leta 2025.

Novo petko bodo izdelovali v Franciji v mesto Douai.

Pripravil: Nadlani.si
Foto: insideevs.fr