• 15.7C Novo mesto
  • 10:19
  • Pet, 29.05.2020

To je seznam najbogatejših Dolenjcev, Belokranjcev in Posavcev

Družina Gregorčič, njeno premoženje naj bi znašalo okoli 56,1 milijonov, je znana po proizvodnji plastične elemente za najrazličnejšo uporabo.

NOVO MESTO – Tudi letos se revija Manager ni izneverila tradiciji. Kot se spodobi za drugi teden novembra v letu, so pripravili seznam 100 najpremožnejših Slovencev in Slovenk, bolje rečeno slovenskih družin. Kdo pa ima največ pod palcem na področju Dolenjske, Posavja in Bele Krajine?

Sledita zakonca Šenk

Na prvem mestu v regiji in na skupaj 7. poziciji ostaja Igor Akrapovič. Njegovo premoženje je ocenjeno na 113 milijonov evrov. Akrapovič se je proslavil z lastno blagovno znamko izpušnih sistemov. Akrapoviču sledita zakona Anton in Verica Šenk (77 milijonov), v njuni lasti so tri četrtien podjetja Inotherm (termoizolacije).

Na 3. mestu v regiji sta zopet zakonca Dari in Vesna Južna, njuno premoženje se ceni na 67.4 milijonov. Po rodu Belokranjca sta se proslavila z borznoposredniškimi posli. Četrto mesto pripada Francu Frelihu iz Šentruperta, „težak“ pa je 64 milijonov. Osnovni posel mu predstavlja podjetje Plasta, od leta 2013 je lastnik Dane.

Družina Gregorčič, njeno premoženje naj bi znašalo okoli 56,1 milijonov, je znana po proizvodnji plastične elemente za najrazličnejšo uporabo. Anton Pangrčič iz Brežic naj bi imel po palcem 30.1 milijona evrov, premore pa tri podjetja, med njimi tudi Kovis.

Kdo je še tu?

Potem si sledijo Vladimir Gregor Bahč (29.5 milijona, večinski lastnik TPV-ja), zakonca Adamič (27.4 milijona: lesnopredelovalno industrija podjetje Adles), Jože Udovič (25.5 milijonov evrov, lastnik podjetja REM Trebnje). Na lestvici je tudi Sonja Gole (23 milijonov, dolgoletna  direktorica Adrie Mobil).

D.P.